Serija Sexperti

Nova igrano-dokumentarna serija Školskog programa RTS pod nazivom Sexperti, koja počinje da se emituje od četvrtka 1. aprila u 9.30 na drugom programu RTS-a, bavi se kroz sedam polučasovnih epizoda seksualnim vaspitanjem
0
1 / 4 Foto: Rts

Seksualni sadržaji su u današnjem društvu široko zastupljeni u svim medijima. Međutim, obilje ovih informacija ne dolazi iz stručnih i odgovornih izvora, te umesto da edukuje može se reći da čak doprinosi zbunjenosti mladih po pitanju seksualnosti. Šokantan je podatak da svake godine u Srbiji neplaniranu trudnoću prekida oko 6.000 adolescentkinja, a oko 70 odsto polno prenosivih infekcija nastaje kod osoba mlađih od 25 godina. Kako je seksualnost neraskidivi deo svake ličnosti, a u pubertetu jedna od najčešćih tema za razmišljanje i eksperimentisanje - neophodno je mladima pružiti otvoreno, bez ustezanja, ali naučno i praksom utemeljene odgovore na sva njihova pitanja.

Stručni tekst koji su napisali dr Gordana Rajin, dr Katarina Sedlecki i psiholog Maja Radojević iz Savetovališta za mlade pri Institutu za majku i dete u Beogradu, scenaristički je adaptiran u simuliranu emisiju Seksperti’ u kojoj glumci Aleksandar Lazić i Boba Latinović, zajedno sa vršnjačkim edukatorima Centra E8 razgovaraju o temama vezanim za ljudsku seksualnost. Sastavni deo emisija su i ankete u kojima osnovci iz Beograda i Niša prenose svoja razmišljanja i znanja u vezi sa seksom, a poznate ličnosti, kao što su Marko Živić, Gordan Kičić, Isidora Bjelica i drugi iznose svoje stavove o seksualnosti. Iz epizode u epizodu kroz igrane scene pratimo i  kako osmoro tinejdžera otkrivaju svoju seksualnost.

Prva epizoda istražuje pojam seksualnosti, šta je oblikuje, koji su aspekti seksualnosti i faze u njenom razvoju, do kakvih psiho-fizičkih promena dolazi u pubertetu i šta ih izaziva, šta su menstruacija, PMS i noćne polucije.

Urednik serije je Tamara Vešković, scenaristi su Ljubinka Stojanović i Tamara Vešković, kompozitor Nebojša Marković, producent Velimir Radošević, scenograf Sava Aćin, kostimograf Biljana Mihajlović, montažeri Miroslav Nikolov, Tihomir Dukić i Milan Radičević, direktor fotografije Dragoslav Bojković i reditelj Igor Basorović.

makonda-tracker