Filmski i serijski program na Digitalnom kanalu

0
Uz nekoliko ostvarenja proslavljenih francuskih reditelja, kakvi su Godar ili Trifo, Digitalni program RTS-a emituje novi ciklus premijernih francuskih filmova, uglavnom najnovije produkcije.
foto: promo
foto: promo

Svake subote u 22h na programu je jedan od dvadesetak istorijskih, kriminalističkih, romantičnih filmova, kojima je zajednički prepoznatljivi senzibilitet francuskih sineasta i njihova preokupacija pojedincem u različitim okolnostima.

Ove nedelje Digitalni program emituje Vilu Jasmin, film o porodičnoj drami smeštenoj u burno istorijsko razdoblje tridesetih godina prošlog veka, kada se Tunis borio za nezavisnost od francuske dominacije, a već sledeće Bresonov film Novac, snimljen prema Tolstojevoj kratkoj priči Lažni kupon i nagrađen u Kanu 1983. godine za najbolju režiju.

I serijski program čini uglavnom francuska nova produkcija.

U toku je prikazivanje serije Ultradesnica iz 2008. godine, istorijske priče u četiri nastavka o industrijalcu, vlasniku fabrike automobila, Salmonu i o njegovoj porodici.

U širem istorijskom kontekstu serija nas upoznaje sa usponom ekstremne desnice i njihovim radikalnim potezima da sruše francusku republiku u periodu od 1935. do 1939. godine.  Kako se sve događa u predvečerje Drugog svetskog rata, pad proizvodnje, standarda i socijalni nemiri ugrožavaju i Salmona čija je fabrika bred bankrotstvom. Istovremeno, njegova porodica proživljava dramatične i tragične događaje.

Ultradesnica je rađena u odličnoj produkciji, izuzetno ozbiljna serija bazirana na istorijskim događajima, koju je 2008. režirao Marsel Bluval prema scenariju koji je napisao sa Žan Kolodom Grumbergom.

Posle Ultradesnice, od 11. aprila na Digitalnom programu biće emitovana nova serija Jecaj anđela, takodje u četiri nastavka.

makonda-tracker