Sandra Perović: Novi francuski film

0
U subotu 30. januara u ponoć na prvom programu RTS-a je emisija Sandre Perović posvećena savremenoj francuskoj kinematografiji.
foto: promo
foto: promo

Protekla decenija bila je decenija francuskog filma. Uspeh te kinematografije koja ostaje dosledna umetničkom filmu, ali istovremeno prati i komercijalne trendove, najočitije potvrđuje Čudesna sudbina Amelije Pulen proglašena francuskim filmom dekade snimljenim na francuskom jeziku, sa 23 miliona prodatih karata širom sveta.

U protekloj godini francuske filmove pogledalo je 66 miliona gledalaca na svim meridijanima, a Francuzi su ostali najbrojniji posetioci bioskopa u Evropi pošto su u 2009. kupili rekordnih dvesta miliona ulaznica, što u trenutku kada naši bioskopi preživljavaju, zvuči gotovo nestvarno.

Zato i ne čudi odluka francuske filmske akademije da od ove godine dodeljuje godišnju nacionalnu nagradu Cezar i za najgledaniji film u bioskopima. Da li zbog ljubavi prema pokretnim slikama koje su baš rođene u Francuskoj ili zbog želje da se barem na kratko odmore od realnosti u najlepšoj boji bioskopskog mraka, Francuzi slave film onako kako mu i dolikuje.

U emisiji Novi francuski film Sandra Perović vodi gledaoce u ekskluzivno snimljeni prostor nekadašnjeg pariskog Grand kafea gde je 1895., kada su braća Limijer prikazala svoje prve kratke filmove, rođen prvi bioskop na svetu.

O tome zašto Francuzi vole bioskop, u čemu je tajna uspeha francuskog filma u prvoj deceniji 21. veka i koje ćemo nove filmove te kinematografije gledati na beogradskom Festu, govore poznati francuski glumci i reditelji.

makonda-tracker