Bijonse trijumfovala na dodeli MTV nagrada

Bijonse je bila glavna pobednica večeri na dodeli MTV Europe Music Awards (EMA) 2009 u Berlinu. Svestrana pevačica, tekstopisac i producentkinja kući je odnela ukupno tri trofeja i to u kategorijama – Najbolji ženski izvođač, Najbolja pesma i Najbolji videospo
0
1 / 2 Foto: Mtv

Eminem je osvojio nagradu u prestižnoj kategoriji Najbolji muški izvođač, koja se dodeljuje u čast i slavu savremenih evropskih muzičkih zvezda, dok je Džej Zi trijumfovao u kategoriji Najbolji urbani izvođač. U2 su zaslužno odneli nagradu u kategoriji Najbolji izvođač uživo i tako osvojili već treću nagradu EMA od 1994. godine, kada se održala prva dodela MTV Europe Music Awards.

Kreativna i energična Lejdi Gaga nagrađena je u kategoriji Najbolji novi izvođač, a Green Day su svoje suparnike porazili u kategoriji Najbolji rok izvođač. Nagrada Najbolja grupa otišla je u ruke nemačkih rokera Tokio Hotel, koji su na noge podigli 9.000 ljudi svojim fantastičnim hitom The World Behind My Wall, koji je kulminirao eksplozivnim pirotehničkim elementima i vatrom na njihovim instrumentima. Placebo su pokupili nagradu u kategoriji Najbolji alternativni izvođač, dok je turski bend maNga odneo krunu Najboljeg evropskog izvođača. Nagradu za Best World Stage Performance osvojili su Linkin Park, a Piksi Lot je proglašena prvom u kategoriji MTV Push Artist – obe kategorije su prvi put dodate ovogodišnjim nagradama EMA, kako bi se nagradili izvođači koje je MTV podržavao na globalnom nivou putem svojih muzičkih franšiza.

Dodela EMA 2009 održana je u Berlinu kako bi se obeležila dvadeseta godišnjica pada Berlinskog zida, a na dodeli su uživo nastupili Bijonse, DžejZi, Green Day, Leona Luis, Tokio Hotel, Foo Fighters, Šakira i U2. Sve to je emitovano u više od 500 miliona domaćinstava širom sveta.

Za uzbudljiv početak dodele svojim nastupom pobrinula se grupa Green Day, posle čega je usledio nastup Keti Peri, koja je ponudila satirične obrade pesama onih koji su se takmičili za nagradu za Najbolju pesmu, a među njima se pobrinula i za Bijonsin mega hit Halo i pesmu grupe Kings of Leon Use Somebody.

Živahna voditeljka Keti Peri u dodelu je unela svoju karakterističnu energiju i provokativni humor, pojavivši se u blještavom nizu kostima i imidža inspirisanih burleskom i izgledom Lize Mineli u Oskarom ovenčanom filmu Kabare, koji je omogućio uvid u dekadenti Berlin iz 1930-ih godina. Fantastična voditeljka ispunila je svoju ulogu posebnom očarljivošću i elegancijom, bilo da je imala moderni polucilindar pokriven hiljadama kristala ili se odmarala na džinovskoj čaši za koktel ili lebdela visoko iznad publike na sjajnoj ljuljašci u obliku polumeseca.

Rok ikone U2 oduševili su Berlin zadivljujućim nastupom na dodeli održanoj pored gradske istorijske Bradenburške kapije, koja predstavlja simbol mira i pomirenja za ljude širom sveta i istovremeno mesto na kome je održana prva dodela MTV Europe Music Awards. Ispred 10.000 muzičkih obožavalaca, muzičke legende izvele su kratki set sačinjen od nekih njihovih najomiljenijih pesama, uključujući moćnu interpretaciju pesme Sunday, Bloody Sunday, kao i poletnu mešavinu pesama Magnificent i One – nezaboravnu himnu inspirisanu padom Berlinskog zida 1989. godine.

U mnoge istaknute trenutke večeri spada i upečatljiv seksi nastup Leone Luis sa pesmom Happy, žestoka verzija pesme Sweet Dreams koju je izvela Bijonse, kao i visokooktanska rok mešavina pesama Wheels i All My Life koju su izveli Foo Fighters. Kolumbijska sirena Šakira izvođenjem pesme Did It Again podigla je temperaturu zajedno sa plesačima obučenim samo u oskudne peškire.

Gostujući prezenteri na dodeli EMA bili su glumac, muzičar i međunarodno poznata ličnost Dejvid Haselhof, hip-hop zvezda Lil’ Kim, svetski bokserski šampion u teškoj kategoriji Vladimir Kličko, glumac Džesi Metkalf, pop/rok fenomen Jonas Brothers, Backstreet Boys, Džulijet Luis, Žan Reno, Miranda Kosgrov, Azija Arđento, Bar Refaeli, Brodi Džener, Dejvid Geta i Batista. Soul pevačica Džoš Stoun vodila je digitalnu emisiju 2009 EMA: Red Carpet Show dok je Pit Venc iz benda Fall Out Boy vodio digitalnu emisiju 2009 EMA: All Access. Gosti na dodeli bili su glumac iz filma Prokletnici Danijel Bril, supermodel Franziska Knuppe, nemačka fudbalska legenda Lotar Mateus, David Geta, Piksi Lot, Tara Rid i Danijel Meriveder.

makonda-tracker