Premijera filma Neko me ipak čeka

U nedelju, 18. oktobra na prvom programu RTS-a u 21 čas biće premijerno emitovan film Marka Novakovića Neko me ipak čeka
0
1 / 4 Foto: Promo

Film je snimljen po adaptiranom scenariju Duška Premovića (radni naslov: Tri priče) koji je na konkursu za TV film, što ga je, po ideji Jelice Zupanc, 2007. godine raspisala Radio Televizija Srbije, osvojio prvu nagradu u konkurenciji od 434 anomimno prispelih radova.

U filmu Neko me ipak čeka iz ovog vremena, kroz prozor današnjeg turobnog i složenog trenutka, četiri žene bore se za svoj stav, svoj integritet, svoje dostojanstvo i svoje pravo na odluku na pitanje: roditi ili ugasiti novi život. Film se sastoji od tri povezane priče: u prvoj priči (Hol) Vanja i Dara, žene srednjih godina različitih socijalnih statusa, susreću se u holu klinike dok čekaju na abortus. Ovaj neočekivani susret pokrenuće bujicu pitanja u njima i naterati ih da dobro preispitaju svoju odluku. U drugoj priči (Put) koja se odigrava u seoskoj sredini negde u Srbiji, majka vodi ćerku putem ka doktoru koji živi sam u vagonu u kome obavlja ilegalne abortuse. Čitavim putem traje sukob tradicionalnog stava protiv vanbračne trudnoće i mladalačke želje za rođenjem novog života iz ljubavi. U trećoj priči (Voda) Nada, mlada žena u kasnim dvadesetim godinama života, priseća se u zatvorskoj ćeliji tragičnih događaja koji su je naterali da ubije svog muža. U klinici, u koju je policijskom maricom odvode na abortus njegovog deteta, susreće osobu koji nije očekivala.

Neko me ipak čeka učesnik je skoro svih domaćih filmskih festivala u ovoj godini i do sad je osvojio već četiri značajne nagrade - Specijalnu nagradu žirija Festivala evropskog filma na Paliću, Treću nagradu za scenario na festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji, Nagradu kritike FIPRESCI za glumicu Mirjanu Karanović na Filmskim susretima u Nišu i Nagradu Zlatna Lincura festivala na Jahorini. Film je primljen i u zvaničnu selekciju najeminentnijeg evropskog TV festivala igranih i radio programa Prix Europa, koji će se održati u Berlinu od 17. do 24. oktobra 2009., u kategoriji igrani TV filmovi.

Glavne uloge u filmu Neko me ipak čeka tumače: Anica Dobra, Nada Šargin, Dušanka Stojanović, Marija Vicković, Ljiljana Stjepanović, a tu su još i: Tanasije Uzunović, Ljubomir Bandović, Mirjana Karanović, Elizabeta Đorevska, Dubravko Jovanović, Aleksandar Đirica i drugi.

makonda-tracker