Nikolas Kejdž u emisiji Sandre Perović

0
Specijal posvećen jubilarnoj 70. Mostri u kom će ekskluzivno govoriti Nikolas Kejdž, Rebeka Hol, Andžej Vajda i mnogi drugi, gledaoci će biti u prilici da pogledaju u u ponedeljak 16. septembra od 20:05h na Drugom programu RTS-a.
Nikolas Kejdž i Sandra Perović, foto: Promo
Nikolas Kejdž i Sandra Perović, foto: Promo

Tokom 7 decenija, najstariji filmski festival na svetu, prolazio je faze od velike slave do opominjućeg kraha, težak put od svaštarske smotre do izdanja kada je Mostra bila poligon za filmove koji sigurno ulaze u trku za Oskara. A šta je obeležilo jubilarni 70. Venecijanski festival?

Trijumf italijanskog filma kao posledica lobiranja zbog okruglog rođendana. Zlatni lav je posle 15 godina ostao u domovini i prvi put je u festivalskoj istoriji pobedio dokumentarac. Pažnju medija privukli su zvezda Montipajtonovaca Teri Gilijam, Džejms Franko u dvostrukoj ulozi reditelja i glumca,  Sandra Bulok kao astronaut u svemirskoj misiji, a Skarlet Johanson kao vanzemaljac. Dominirali su političari na filmu od Kenedija preko Leha Valense do Donalda Ramsfelda. Depresivnu i sumornu sliku sveta donosili su filmovi bez optimizma na temu krize na svim nivoima. O tome i o svojim novim filmovima u specijalu posvećenom jubilarnoj Mostri ekskluzivno govore: oskarovac Nikolas Kejdž koji je u Veneciji promovisao novi film DŽO, ali i razbijao predrasude o sebi, glumice Rebeka Hol, Mia Vašikovska, slavni britanski komičar ovogodišnji  dobitnik nagrade za najbolji scenario Stiv Kugan i slavni reditelji oskarovac veteran Andžej Vajda, Stiven Frirs, raniji venecijanski pobednik Đani Amelio, Amos Gitai i svetske umetnica performansa Marina Abramović koja je na Lidu ove godine bila u ulozi profesora.

 
Autor emisije: Sandra Perović

makonda-tracker