Novi serijal emisije Zadnja kuća, Srbija: Od varoši do varoši

0
Novi serijal Zadnja kuća, Srbija na RTS1 počinje od 23. decembra. Nedeljom od 17h pogledajte priče o srpskim varošima.

 

Loš prirodni priraštaj i iseljavanje mladih sa sela doveli su Srbiju do toga da čitave zone u državi umiru i da je sve više staračkih sela. U njima nema ko da radi, a ni ko da rađa. “Bela kuga” i sve manje radno sposobnog stanovništva, prema procenama naučnika, dovešće u pitanje ekonomski opstanak države ukoliko Srbija za dve decenije ne uveze radnu snagu.

Autor serijala Milan Popović već dve godine vas vodi kroz srpsku provinciju. Prvi serijal govorio je o čitavom pojasu pokraj granice sa Crnom Gorom, Makedonijom, Bugarskom i administrativne linije sa Kosovom. Čitava zona od Sjenice do Zaječara je prikazana, a slika je bila potresna. Onda je drugi serijal ukazao na demografske crne rupe poput Despotovca, Kladova, Ljubovije, Rekovca, Banata.

Serijal koji se sada završio radno zvao Zadnja kuća u potrazi za decom. Videli smo kako se živi u selima kraj nekada velikih industrijskih centara (Kruševac, Kraljevo, Loznica, Sremska Mitrovica, Valjevo itd.).

Popović je ranije poznat po ekskluzivnom serijalu DOSIJE ZATVOR, koji se bavio korupcijom, osuđeničkim klanovima, torturom u srpskim zatvorima. Radio je i serijal o navijačkoj sceni u Srbiji - DOSIJE NAVIJAČI. Popović je sa svojom ekipom prvi uradio dokumentarac o zatvoru za organizovani kriminal i ratne zločine- SRPSKI ALKATRAZ.

makonda-tracker