Mirjana Karanović u seriji O rodnoj ravnopravnosti

0
Na Drugom programu RTS-a od ponedeljka 10. septembra u 20:30 časova počinje serijal O rodnoj ravnopravnosti u kome igra glumica Mirjana Karanović.

Igrano-dokumentarni serijal O rodnoj ravnopravnosti je projekat Uprave za rodnu ravnopravnost koji je ova institucija sprovela u saradnji sa Radio-televizijom Srbije i producentskom kućom Beomedija. Serijal ima šest epizoda i na Drugom programu RTS-a emitovaće se od ponedeljka 10. septembra u terminu od 20:30 minuta. Svaka epizoda se bavi po jednom temom određenom prema ciljevima Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti. Gledaoci će tako moći da vide emisije posvećene ravnopravnom učešću žena u odlučivanju,  ekonomiji, obrazovanju i medijima, kao i zaštiti žena od nasilja i zaštiti zdravlja žena.

U serijalu je učestvovalo blizu 60 sagovornica. Reč je o stručnjakinjama iz odgovarajućih oblasti, predstavnicama lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, političarkama, uspešnim poslovnim ženama, novinarkama, odnosno ženama koje se svojim javnim delovanjem zalažu ili promovišu princip rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti. Igrani deo serijala snimljen je sa glumicom Mirjanom Karanović.

- Hvala svima na pomoći u realizaciji ovog projekta. Uverena sam da će serija biti jednako zanimljiva gledaocima širom zemlje kao što je bila svima nama koji smo učestvovali na projektu. Naravno i da će ostvariti svoj osnovni cilj-  promociju rodne ravnopravnosti u Srbiji u odnosu na Nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti - istakla je pored ostalog dr Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva za rad i socijalnu politiku na press konferenciji u galeriji RTS-a.

Naročiti kvalitet serijalu daje činjenica da sagovornice potiču iz svih krajeva Srbije, podjednako iz unutrašnjosti, kako i iz Beograda, sa sela, kao i iz gradova. Svoja iskustva pred kamerama su podelile i žene iz potencijalno višestruko diskriminisanih grupa – Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica... Ekipa RTS-a i Uprave za rodnu ravnopravnost obišla je sagovornice i snimila ih u njihovom radnom okruženju, pa serija pored igranog dela i razgovora sa stručnjakinjama, sadrži i reportažne elemente.

Sredstva za sprovođenje ovog projekta obezbedilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a produkcija serije pomognuta je i sredstvima iz projekta NAP i kojim Švedska podržava Upravu za rodnu ravnopravnost. U produkciji je učestvovala RTS kao i Uprava za rodnu ravnopravnost.

Urednica serije je Olivera Kosić, koordinatorka projekta je Mira Marjanović iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku RS, reditelj je Igor Basorović, scenario su napisale Olivera Kosić i Mira Marjanović, producent je Zoran Jovanović, organizator Slobodan Bogdanović, stilista Mima Mikovič, montažer Obrad Popović...

makonda-tracker