Zaboravljeni umovi Srbije: Radoslav Grujić

0
Serija Zaboravljeni umovi Srbije, koja kroz igrano dokumentarnu strukturu, rehabilituje tvorce i donatore srpske istorije, nauke i kulture, nastavlja se epizodom Između baruta i tamjana, posvećenoj Radoslavu Grujiću, koju možete pogledati 19. februara na RTS1

Radoslav M. Grujić, teolog, pravnik, filozof, heroj vere i rodoljublja, učinio je da ne ostanemo bez dobrog dela srpskog duhovnog nasleđa. Bio je profesor na Teološkom fakultetu u Beogradu, osnovao je Skopsko naučno društvo, Muzej Južne Srbije u Skoplju i obnovio muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Za života napisao je i objavio 69 radova. Njegov značaj ogleda se i u tome što je inicirao otkopavanje Hrama Svetog Arhangela, gde su pronađeni i posmrtni ostaci cara Dušana.

Iznad svega uspeo je da ličnim zalaganjem spase od ustaškog pogroma neprocenjivo duhovno- istorijsko blago iz fruškogorskih manastira. I pored svega toga, on biva osuđen za izdaju srpskog naroda, 1945. godine, kada je stavljen na listu ratnih zločinaca od strane nove komunističke vlasti.

U ovoj svojevrsnoj igrano-dokumentarnoj drami, Grujić, koristeći poznanstvo sa majorom Rajsvicom, zaštitnikom spomenika kulture u okupiranoj Srbiji, pokušava da spreči paljenje i rušenje fruškogorskih manastira. U ovoj napetoj priči dok minuti teku, svaka pomisao na sopstvenu nemoć unosi dodatni nemir, strah i očajanje. Sa snimanja Zaboravljeni umovi Srbije

Lik Radoslava Grujića tumači Radoslav Milenković, majora Rajsvica igra Goran Sultanović. Pored ostalih likova u ulozi srpskog ratnog profitera našao se i glumac Dejan Jelača, koji trenutno živi i radi u Njujorku.

 Autor serije Zaboravljeni umovi Srbije je Nikola Mirkov. Scenarista ove epizode jeste Maša Filipović. Originalnu srpsku duhovnu muziku izvodi patrijaršijski hor Prvo beogradsko pevačko društvo. Saradnik na scenariju i reditelj serije je Petar Stanojlović.

makonda-tracker