Filmovi Slobodana Šijana na RTS-u

0
Tri TV filma proslavljenog reditelja Slobodana Šijana biće prikazani 30, 31. Januara i 01. februara, u 13.30 časova na prvom program RTS-a.

Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem je Šijanov film iz 1977. godine, koji prati potragu za nestalim glavnim junakom. O Filipu svako ima drugačije mišljenje, od njegovog oca do žene koju je voleo. Glavne uloge igraju Ivan Hajtl, Stevan Šalajić, Azra Čengić, Dragomir Čumić i Veljko Mandić. Emitovaće se 30. januara.

31. januara prikazaće se film Najlepša soba. Radnik na pruzi, koji sedamnaest godina živi u vagonu, dobija stan. Obuzet potrošačkim sindromom, radnik kupuje nameštaj i uređuje najlepšu sobu na svetu, dok njegova deca, u odsustvu roditeljskog nadzora, igrajući se majstora, testerom i čekićem rastura enterijer iz snova.

Poslednji u nizu Šijanov film Sve što je bilo lepo emitovaće se 01. februara na RTS-u. Deda Vidoje provodi svoje penzionerske dane u kuglani, lovu i šetnjama, u pratnji psa Bumbe. Kako, međutim, Vidoje neminovno stari, postepeno se odriče svega što je bilo lepo: prvo šetnji, potom lova, i na kraju svog nerazdvojnog druga.

Slobodan Šijan je slikar, filmski režiser, scenarista i filmski kritičar. Najpoznatiji je po filmovima Davitelj protiv davitelja, Maratonci trče počasni krug i Ko to tamo peva, koji je, prema anketi Akademije za filmsku umetnost i nauku, 1996. godine proglašen za najbolji jugoslovenski film u poslednjih 50 godina.

 

makonda-tracker