zanimljivo

Informiše, zabavlja i pravi društvo: Na 4 načina nam televizija pomaže da pobedimo samoću i neznanje

0

Davne 1966. godine 21. novembra su se okupile brojne televizijske ličnosti gde su govorile na prvom Svetskom televizijskom forumu o značaju televizije. Taj datum su Ujedinjene nacije proglasile Svetskim danom televizije. 

foto: Shutterstock/r.classen
foto: Shutterstock/r.classen

Svetski dan televizije predstavlja priznanje za sve jači uticaj koji televizija ima na svest ljudi o konfliktima, opasnostima po mir, kao i za njenu potencijalnu ulogu u izoštravanju pažnje gledalaca kada su u pitanju ekonomski i socijalni problemi, piše portal Rts.rs. 

 

 

Paul Nipkov zaslužan je za to kako je ideja televizije rođena. On je smatrao da se lik sastoji od skupa horizontalnih linija i da se svaka linija sastoji od skupa tačaka. Te je onda nakon toga došao na ideju da "oživi sliku", šta je i uradio davne 1884. godine. 

 

On je napravio mehanički razlagač slike, kasnije poznat kao Nipkinov disk.

 

Međutim, Britanac Berd je u Londonu preneo sliku lutke iz potkrovlja u radnju u prizemlju gde mu je bio montiran prijemnik, te se tako daj događaj i 25. april 1925. godine smatra rođenjem televizije. 

 

Televizija postaje komercijalno dostupna u eksperimentalnoj formi u kasnim dvadesetim, da bi tek posle Drugog svetskog rata dobila poboljšani oblik. 

 

Danas, retko koji dom nema TV u svom domu, te mu tako zbog dostupnosti retko ko pridaje značaj, a on zapravo je odličan drug u praznoj kući:

  1. Televizor uvek može biti dobar gost u samoći. Ukoliko živite sami i želite da vam neko pravi društvo, onda je odličan izbor da pustite zabavni program, ili informativnu emisiju koja će vam "praviti" društvo dok kuvate ili raspremate sobu. 
  2. Veliki deo sadržaja koji se emituje na televiziji je informativni, dakle, možemo kroz razne emisije, dokumentarne programe, odnosno videe praćene zvukom i slikom učiti i tako saznavati nove stvari
  3. Zabavni program je nešto šta je svima u životu potrebno, te su tako programi ili emisije gde se peva, igra, smeje i pleše odličan izbor za povratak energije svakome kome fali pozitive
  4. Ako neko od vas ne sme uveče da spava sam ili sama, ili lakše zaspi kada čuje zvukove u pozadini, televizor je odličan drug u takvim situacijama

 

makonda-tracker