SVI PRIČAJU O NJOJ

Najzarazniji triler proteklih godina: BAŠ SVE što treba da znate o seriji Squid Game

0

Dugo smo se pitali postoji li serija o kojoj će se više pričati nego o "Igri prestola" i, po svemu sudeći, ovaj korejski hit mogao bi da stekne slavu čuvenog serijala

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ovih dana, čini se da se na svom koraku priča o seriji Squid Game, koja ima samo devet epizoda i koja je za kratko vreme osvojila planetu.


Prošlo je samo devet dana, ali postoji verovatnoća da će to biti naša najgledanija serija ikada ― rekao je nedavno Ted Sarandos iz Netfliksa.


I vrlo je moguće da je u pravu: sajt Flix Patrol, koji prati statistku onlajn striming servisa pokazao je da je Squid Game na prvom mestu po gledanosti u 82 od 83 zemlje u kojima je dostupna (u Danskoj je na drugom mestu).


Šta je Squid Game?


Ako su vam se dopadali Tarantinov film Kill Bill i čuvene "Igre gladi", ovo je serija za vas.

 

Squid Game
foto: Profimedia

Kako je istaknuto u opisu serije, 456 osoba koje kubure s novcem dobijaju poziv da se takmiče u dečijim igrama, s tim što u njima rizikuju živote, sve za nagradu od čak 23,5 miliona dolara. U pitanju je korejska serija, čiju postavku čine Li Jung-jae, Park Hae-so, Hojeon Jung, Heo Sung-tae... Radnja je prepuna neočekivanih obrta, napetih scena i konstantne neizvesnosti i svi koji su je gledali kažu da nije za one slabog stomaka jer su neki od prizora nasilja priličnog brutalni.

 

Serija je najpre zamišljena kao film, još 2008. godine, ali niko nije bio zainteresovan da se upusti u takav rizik i snimi sve brutalnosti. Deset godina je scenarista i režiser Hvang Dong-hjuk, tvorac ovogo ostvarenja, nudio raznim studijima sovju priču i bio odbijan, sve dok mu se nije ukazala prilika da sarađuje s Netfliksom.


Koncept svih igara u kojima učestvuju takmičari zasnovan je na dečijim igrama iz sedamdesetih i osamdesetih, a u jednoj od njih koristi se nacrtana tabla u obliku lignje ― otud naziv Squid Game.


Želeo sam da probudim nostalgiju zbog igara koje smo igrali u detinjstvu i da je povežem sa osećajem neprekidnog takmičenja koje osećaju današnji odrasli ― kaže Hvang Dong-hjuk.

 

Squid Game
foto: Profimedia

Ono što je važno da znate jeste da je ovo jedna od najzaraznijih serija koje su se pojavile proteklih godina i se uglavnom "bindžuje", odnosno gleda odjednom, a i oni kojima je to previše nasilja uglavnom je završe za nekoliko dana. Važno je i da budete dobro pripremljeni za gledanje: bolje bi bilo da činite to preko dana i da budete u društvu, posebno ako inače ne gledate ovakvu vrstu filmova i serija.


Inače, koliko god koncentrisano da gledate, imajte na umu da verovatno propuštate mnogo. Za to je, tvrde Korejci, kriv prevod.


Dijalog je tako dobro napisan, ali ništa od toga se ne vidi u titlovima ― napominje njujorška podkasterka korejskog porekla Jongmi Majer.


Kako ističe Hvang, trenutno nema planove za snimanje druge sezone, uprkos neočekivanom uspehu.


Vrlo je zamarajuće samo razmišljati o tome. Ali kada bi to radio, svakako ne bih sam. Razmotrio bih da sarađujem s piscima i s više iskusnih režisera ― kaže ovaj umetnik, koji trenutno zasluženo odmara.
 

 

makonda-tracker