Sasvim prirodno: U staroruskoj nošnji na severu Rusije

0
Pogledajte novogodišnje izdanje emisije Sasvim prirodno u nedelju i ponedeljak, 1. i 2. januara od 16:25 časova na RTS 1

Ove jeseni autor  Jovan Memedović obreo se u Rusiji  odakle je doneo  vrlo neobičnu priču. Zajedno  sa još 20 Rusa i   snimateljem Sonijem Darijevićem  plovio je  na starinskim  drvenim lađama i započeo pohod na zemlju Srbiju.

- U vremenu današnjem živi se brzo, novo vreme nameće  nove vrednosti, skloni smo zaboravljanju  porekla, udaljavamo  se od  tradicije…Baš zato  uradili smo nešto potpuno suprotno: vratili se 1000 godina unazad - usporili vreme, pokazali poštovanje prema istoriji i pustili da nas priroda nosi svojim putevima.

Upustili smo se u ozbiljan  pohod: pokrenuli smo tri staroruske lađe i zaplovili sa severa Rusije, putem dugim 5000 kilometara , od jezera Onega  pa dalje vodenim putevima na jug do Dunava i do Beograda. Bila je to ideja ruskog jeromonaha Feoktista koji  nas je lako  zarazio svojom energijom i nismo mogli da odbijemo njegov predlog da se ukrcamo na lađe i kamerom ispratimo  veći deo puta.

Putovati  po  Ruskoj prirodi  podrazumeva sve samo ne komfor, ovoga puta namučio sam se pošteno, ali sada kada montiramo materijal mogu da kažem  da je vredelo. Kroz ovo putovanje spojili smo avanturu, tradiciju i  istoriju, u jednom od najlepših  predela severa Rusije - gledaoci  će imati utisak kao  da su  bili  sa nama, kao  da  su  učestvovali – kaže autor emisije Jovan Memedović.

makonda-tracker