Ekskluzivno - Mira Adanja Polak: Život Mire Jevtić - Ruben

0
U subotu 10. decembra na RTS 1 od 14 časova pogledajte emisiju Ekskluzivno i životnu ispovest poznate pijanistkinje Mire Jevtić- Ruben

Poznata pijanistkinja govoriće o ranom odvajanju od roditelja, o žudnji za umetnošću i žrtvama koje se moraju podneti da bi čovek ispunio svoje vizije.

Mira Jevtić-Ruben je rođena Beograđanka. Kao talentovano dete dobila je stipendiju i otišla za Rusiju na školovanje. Njena ispovest je zanimljiva i govori o svemu onome što obično ljudi ne govore. Ni danas nije svesna odricanja, a svoj život vidi pre svega kao otkrivanje talenata. Prijatelji su joj čuvena imena u oblasti klasične muzike: Nikola Anđelić, pijanista, Sergej Roldugin, čelista Valerij Gergiev, dirigent Jurij Bašmet, viola, pijanisti Beri Daglas (Engleska), Valerij Afanasijev (Francuska), Jevgenij Koroljov (Nemačka), Miloš Mihajlović (Srbija) i drugi.

Jedna od najtalentovanijih studentkinja klavira u Centralnoj školi u Moskvi i na Konzervatorijumu Čajkovski karijeru je počela pobedom na konkursu u Zagrebu pre 32 godine. Od tada nastupa širom sveta. U Australiji, od 1990. do 2000. otkriva nove kompozitore i nove muzičke izraze i kaže da kompozitori ostaju mrtvi dok ih izvođači ne otkriju. Mira Jevtić-Ruben je osnivač je Festivala Lica savremenog pijanizma i klavirskog međunarodnog konkursa u Australiji. Poslednji DVD je snimila za Kvarc mjuzik u Londonu. Danas živi u Nici, Sidneju, Cirihu i Babama kod Ralje.

Autor i urednik emisije je Mira Adanja- Polak.

makonda-tracker