Mira Adanja Polak u zamku princa Lobkovica

0
U subotu 22. oktobra od 14 časova na RTS 1 u emisiji Ekskluzivno pogledajte neverovatnu priču o zamku Melnik i njegovom vlasniku princu Lobkovicu

Dvorac Melnik nadomak Praga bio je u posedu porodice Lobkovic od 14 veka. Bio je dom ove porodice za koju je Betoven komponovao svoju 3,5 i 6 simfoniju . Zamak je i svojevrsna galerija dragocenih slika medju kojima su slike Veronezea, Rubensa, Velaskeza a dvorac ima i jedan od najpoznatijih vinskih podruma u svetu.

Dvorac Melnik bio je oduziman od porodice Lobkovic nekoliko puta u vreme Austrougarske pa 1941, pa 1945. godine da bi konačno bio vraćen 2002. godine. U to vreme Princ i njegova porodica bili su raseljeni po svetu. Kada se Princ vratio u zemlju svojih predaka bio je suočen sa vraćenom imovinom i svojim novim život u Češkoj.

- Mora da se Princ Lobkovic našao u čudu jer u današnje vreme dobiti nazad zamak nije ni tako lako a ni jednostavno pogotovu što je građevina bila u veoma zapuštenom stanju. Lobkovic tu upoznaje mladu opersku pevačicu Zdenku Belas sa kojom otpočinje svoj novi život i zamku daje novu namenu. Moji domaćini bili su njih dvoje koji su mi ispričali svoju priču, svoje želje i proveli me kroz mnoge odaje i pokazali šta su sve doživeli i preživeli – kaže autorka emisije Mira Adanja Polak.

makonda-tracker