Sasvim prirodno: Venecijanska Voga Longa

0
U nedelju 16. oktobra od 18:25 časova na RTS 1 pogledajte emisiju Sasvim prirodno o masovnom karnevalu na vodi Voga Longa

To je dan kada se motorni  čamci sklanjaju iz Venecije a na njihovo  mesto  dolaze čamci na vesla. Veslači se tog dana upuštaju u maratonsko veslanje dugo 32 kilometra, a ove godine učestvovalo je 6200 učesnika na 1620  plovila.

Jedan od uzroka brzog propadanja Venecije, njenih srednjevekovnih građevina su stalni talasi i vrtlozi koje stvaraju motorni  čamci i brodovi. Motorne čamce zato treba proterati  iz Venecije a vratiti  čamce na vesla, to je poruka ove jednodnevne  parade koja traje već 37  godina.

- To je tema po meri  moje emisije Sasvim prirodno, morao sam biti tamo i morao  sam učestvovati. I nikada pre nisam doživeo  tako masovnu  podršku, takav masovni udar na ono što  nazivamo brzi  tehnološki napredak…I dalje čvrsto držim  tezu  da je život u gusto urbanizovanim  gradovima čisto gubljenje vremena. Treba živeti u prirodi a sve neprirodno iskoreniti  što pre – kaže autor emisije Jovan Memedović.

makonda-tracker