Ivana Mihić i Dejan Jelača u istorijskoj krimi-drami

0
Radio-televizija Srbije završila je snimanje drugog serijala Zaboravljeni umovi Srbije, a glumac Dejan Jelača i reditelj Petar Stanojlović otkrivaju o čemu govori epizoda (Samo)ubistvo
foto: RTS
foto: RTS

Nedavno je u produkciji Radio-televizije Srbije završeno snimanje drugog ciklusa dokumentarno-igranog serijala Zaboravljeni umovi Srbije pod nazivom (Samo)ubistvo, koji prati život i smrt doktora Đorđa Joanovića, dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu s početka prošlog veka. Premijerno emitovanje prve od četiri epizode očekuje se od jeseni na RTS-u, a glavne uloge su poverene Nebojši Dugaliću, Ivani Mihić, Dejanu Jelači, Kristini Radenković, Srđanu Ivanoviću, Andreju Šepetovskom. Reditelj je Petar Stanojlović, dok je za scenario bio zadužen Dragan Batančev.

- Završili smo snimanje tri od predviđene četiri epizode Zaboravljenih umova, do sada smo se pozabavili životima i sudbinama Dušana J. Popovića, Radoslava Grujića i Đorđa Joanovića. Ostala je još jedna epizoda koju ćemo snimiti u narednom periodu, a do odlaganja je došlo zbog vremenskih uslova. Nadam se da će gledaoci RTS-a uživati gledajući kako smo obradili živote nekih čuvenih Srba – otkriva reditelj Petar Stanojlović.

Glumac Dejan Jelača, kojem je u epizodi o doktoru Joanoviću poveren lik detektiva Ćorovića, sumira utiske sa snimanja.

rostoru koji na jedan specifičan način dočarava davne tridesete godine prošlog veka. Snimanje je trajalo oko tri nedelje, a ekipa je profesionalna i uigrana, pošto već godinama rade zajedno na serijalu Zaboravljeni umovi Srbije i TV seriji Priđi bliže – kaže Jelača, koji je uživao u stvaranju priče o jednom od najznačajnijih medicinskih radnika s početka prošlog veka.

- Pozabavili smo se neobičnom i misterioznom sudbinom doktora Đorđa Joanovića, patologa i dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu. Ovaj istaknuti naučnik, pedagog i humanista, iako školovan i rođen u Beču, po završetku Prvog svetskog rata i nakon stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvata poziv da život i rad nastavi u Beogradu i pomogne u osnivanju Medicinskog fakulteta. Nakon što zbog najavljenog okršaja nacionalističkih i komunističkih studenata otkazuje Svetosavski bal 1932. godine, u čijem se organizacionom odboru nalazio, Joanović se sukobljava sa generalom Petrom Živkovićem, koji ga je, kako se tada pričalo, ošamario. Kao visokomoralna ličnost, Joanović izvršava samoubistvo. Nikada nije tačno utvrđeno šta se zapravo desilo, jer u arhivi ne postoji izveštaj sa obdukcije. Pričalo se i da je bio ubijen – prepričava Jelača radnju ove epizode, u kojoj igra mladog detektiva Ćorovića koji pokušava da razotkrije šta se zapravo desilo ovom uglednom naučniku.

Emitovanje prve od četiri epizode drugog ciklusa Zaboravljeni umovi Srbije planirano je za jesen na RTS-u.

makonda-tracker