Kraj dinastije Obrenović na RTS-u

4
Jedanaest epizoda TV serije Kraj dinastije Obrenović biće prikazano od 22. aprila na Prvom programu RTS-a, od ponedeljka do subote, s početkom u 20 časova

Dvojica poslednjih vladara iz dinastije Obrenović, kralj Milan i kralj Aleksandar, nesumnjivo su imali i znatnih zasluga i velikih ogrešenja u političkom delovanju i privatnom životu.

Prožimanje političkih ciljeva sa privatnim  problemima navelo je Milana na nekoliko nepromišljenih poteza i abdikaciju, dok je vladavina Aleksandra tokom poslednje četiri godine bila pod velikim uticajem njegove prijateljice, a zatim supruge, kraljice Drage.

Televizijska serija opisuje, u formi dramske hronike, zbivanja u političkom životu Srbije, jačanje političkih stranaka, privatni život Aleksandra, Milanove poslednje časove, uplitanje Drage u pitanja političkog i vojnog značaja, kao i zaveru mladih oficira i jednog broja političara protiv kraljevskog para. Atentat na vladara i njegovo smaknuće označilo je kraj vladavine dinastije Obrenović i povratak na presto dinastije Karađorđević.

Pisac scenarija Radomir Putnik oslanjao se na istorijske spise Slobodana Jovanovića i Dragiše Vasića, kao i na drugu istorijsku građu. Uloge tumače Tihomir Stanić (kralj Aleksandar Obrenović), Ljiljana Blagojević (Draga Mašin), Miodrag Krivokapić, Aleksandar Srećković, Nebojša Dugalić, Jelica Sretenović, Marko Nikolić, Andreja Maričić  i drugi. Reditelj serijala je Sava Mrmak.

 

makonda-tracker