Počelo snimanje TV filma Albatros

0
U letnjikovcu kralja Milana Obrenovića na Jugovu, nadomak Smedereva, počelo je snimanje igranog TV filma Albatros u kome igra i Dragan Nikolić

Prvi igrani TV film koji Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a snima u 2011. godini baziran je na dramskom tekstu Bratislava Petkovića Cvetovi zla, koji je nekoliko godina, sa velikim uspehom, izvođen na sceni teatra Moderna garaža u Beogradu.

Albatros je istorijska drama koja u sebi sadrži i elemente komedije situacije. Radnja TV filma je u najvećoj meri smeštena u dvorski salon kralja Milana Obrenovića, pred sam kraj devetnaestog veka.

Pored prikaza stanja u Srbiji tog vremena, paralelni tok priče prati izlazak iz zatvora mladog pisca Branislava Nušića i njegov dolazak kod kralja Milana u audijenciju, u kojoj moli za pomilovanje od kazne zbog satirične pesme Dva raba čije je objavljivanje i izazvalo kraljev gnev prema njemu. Scenario obiluje duhovitim dijalozima a sam kraj filma dovodi do neočekivanog obrta u radnji.

Mladom reditelju Filipu Čoloviću ovo će biti debitantska režija igranog TV filma na RTS-u, a ovo je i prvi tekst dramskog pisca Bratislava Petkovića koji se realizuje kao TV scenario za Radio-televiziju Srbije. Urednik filma je Marko Novaković.

Uloge tumače Bojan Žirović (kralj Milan Obrenović), Dragan Nikolić (Gligorije Giga Geršić), Milan Vranešević (Branislav Nušić), Ljubomir Bandović (Ilija Vlah), Andrej Šepetkovski (Maćedonac).

Snimanje TV filma Albatros počelo je 5. aprila i trajaće dve snimajuće nedelje a premijera se očekuje se na jesen 2011. godine.

makonda-tracker