Mira Adanja-Polak - Ekskluzivno: Čije je blago ispod zemlje i ispod mora

0
U subotu 2. aprila od 14 časova na RTS 1 pogledajte kako je autorka emsije Ekskluzivno Mira Adanja Polak pronašla američki istraživački brod Herkules u Jadranskom moru i šta je sve otkrila

Vest je bila kratka i neobična a glasila je da je u Tivatsku luku uplovio američki istraživački brod Herkules, da je na njemu poznati arheolog Džefri Rojal i da nešto traže po Jadranskom moru. To je za reportera Miru Adanja-Polak bio izazov koji nije vredelo propustiti.

- Toliko toga ima u našoj regiji a traganja po našim prostorima kao da nisu tako česta. Brod Herkules smo tražili satima dok ga nismo uočili na pučini. Pod punom opremom arheolozi na tom brodu imaju svu moguću tehniku da pronađu ono za šta znaju da se tu sigurno nalazi.

Potopljeni brodovi, divne amfore - pravo arheološko nalaziste na dnu mora. Naši ronioci su im dali svu potrebnu stručnu pomoć da nađu i popišu sve ono što se na dnu mora nalazi i tako ova regija uđe u arheološke internacionalne karte. U tom poduhvatu pomagali su ronioci i arheolozi Regionalnog centra za obuku ronilaca iz Bjele. Oni su sa Amerikancima napravili zajednički sporazum o istraživanjima pod vodom u zajednici sa regionalnim centrom za zaštitu spomenika kulture iz Kotora. Sporazum je sklopljen na pet godina i podrazumeva da ono sto nađu ne mogu da odnesu niti da izvade iz mora. Mogu samo da popišu, evidentiraju i unesu u arheološke karte sveta.

Dok je blago bilo na dnu mora ćup sa ilirskim novčićima vladara Balajosa iz drugog veka pre naše ere iskopan je u Risnu. To otkriće izazvalo je veliko pažnju arheologa širom sveta. Srela sam mlade arheologe iz Poljske koji su učestvovali u ovim iskopavanjima. Njihovoj radosti nema kraja kada nađu ono što je retko i vredno – kaže autorka ove emisije.

makonda-tracker