Poslednja epizoda serije Miris kiše na Balkanu

3
U petak 11. marta, na prvom programu RTS-a, prikazuje se poslednja epizoda igrane TV serije Miris kiše na Balkanu, velelepne sage o istoriji jedne sefardske porodice smeštene u period za vreme i između dva svetska rata

Ovaj epski serijal, koji u sebi nosi sve vrednosti koje sadrži zajedništvo u porodici i tri meseca kraj malih ekrana okuplja milionski auditorijum, sniman je puna četiri meseca u ambijentima Beograda, Sarajeva, Dubrovnika, Pančeva, Zemuna i nekoliko sela nadomak Beograda. Poslednjih meseci, Radio Televizija Srbije ulazi u intenzivne pripreme za ekranizaciju narednog romana Gordane Kuić Cvat lipe na Balkanu, kojim se ova topla ljudska priča nastavlja.

U poslednjoj epizodi koja nosi naziv Rat se bliži kraju, kod Blanki i Marka pojavljuje se gost kog nisu očekivali – Miloš Ranković. Miloš je bolestan od raka i došao je samo da bi se raspitao o Rikinoj sudbini. U selu Grbavče komšija dotrčava do Tomine i Spasenijine kuće sa vešću da se neka vojska približava selu i da moraju bežati. Oni odmah pokupe osnovne stvari i sa decom polaze u zbeg, ali Riki odbija da krene i ostaje sama u kući. Nedugo za tim, odred ljotićevaca dolazi joj na vrata. Ispituju je kao komunističkog špijuna i mladi ljotićevac Petrović naredjuje njeno streljanje. Vojnici pucaju u Riki, ona pada na zemlju, ali… meci su bili lažni i sve je izvedeno ne bi li je samo zastrašili i naterali da prizna da je komunista. Iz cele te gungule spašava je jedan poručnik, nekada blagajnik u Narodnom pozorištu u Beogradu, koji sakrije Rikin pravi identitet. Miloš na samrti u suzama priznaje Marku da je samo Riki voleo i da žali što je barem još jednom neće videti. Vest o Miloševoj smrti stiže i do Grbavča – Riki pronalazi njegovu čitulju u Politici i pada u veliku depresiju praćenu groznicom. Iz tog stanja povrati je Blankino pismo i paket koji joj stiže iz Beograda. U Sermioneu, Didi je upoznala mladog američkog inzinjera Klifa Mortona. Radja se ljubav i Klif ubrzo isprosi Didi. Klara, Pol i Didi odlaze sa Klifom u Ameriku. Rusi se približavaju Beogradu i Riki jednim džipom polazi sa njima kod Blanki i Marka. Veliku sreću pri ponovnom susretu donekle joj pomuti vest o smrti Buke i njene dece. Nekoliko godina kasnije, Blanki, Riki i Vera odlaze na sefardsko groblje u Sarajevu, na čijim ruševinama ne pronalaze grobove svojih najmilijih. A nekoliko decenija kasnije, u svome stanu u Njegoševoj ulici u Beogradu, stara Blanki Korać zaklapa stranice svog dnevnika srećna i ponosna na istorijat i zajedništvo svoje hrabre i čestite porodice Salom.

Glavne uloge u TV seriji Miris kiše na Balkanu tumačili su: Mirka Vasiljević (Blanki Salom), Aleksandra Bibić (Riki Salom), Siniša Ubović (Marko Korać), Marija Vicković (Klara Salom), Tamara Dragičević (Buka Salom), Kalina Kovačević (Nina Salom), Stefan Buzurović (Atleta Salom), Ljiljana Blagojević (Estera Salom), Predrag Ejdus (Leon Salom), Renata Ulmanski (stara Blanki Korać) i Igor Damjanović (Miloš Ranković).

Specijalni gosti u poslednjoj epizodi: Vladislav Mihajlović, Ivan Tomić, Duško Premović, Ivan Đorđević, Aleksandra Alač, Igor Đorđević, Bojan Žirović, Vjera Mujović, Slobodan Ninković, Emica Dačić...

makonda-tracker