Novogodišnji program RTS-a: Doček uz folk zvezde

U subotu 25. decembra počinje novogodišnji program RTS-a i traje do 13. januara 2011. godine
0
1 / 15 Foto: Promo

Radio -televizija Srbije predstojeće novogodišnje praznike proslavlja svečano i u skladu sa opštom situacijom u zemlji, bez previše sjaja i glamura. Od dobrog roka i popa, preko kvalitetne narodne pa sve do večne klasike, obilja filmskih hitova, preko sportskih i ekonomskih rezultata postignutih protekle godine, dečijih emisija,  informativnih pregleda i sofisticirane zabave- na sve ove segmente mislilo se tokom pripreme predstojećeg novogodišnjeg programa na Radio televiziji Srbije, uz osnovni cilj da se program prilagodi u pravoj meri svim građanima Srbije.

Novogodišnji program RTS počinje već 25. decembra i obuhvata dane sve do 13. januara na tri programa kuće: RTS 1, RTS 2 i RTS Digital. Glavni akcenti ovog složenog poduhvata Medijskog javnog servisa su na Božiću za građane katoločke veroispovesti, večeri dočeka Nove godine i prvom danu 2011. godine, pa sve do pravoslavnog Božića koji se slavi dva dana. U nameri da se svi građani Srbije zasluženo opuste uz RTS tokom predstojećih praznika, omogućeni su brojni sati prigodnog obrazovnog, filmskog, dramskog i serijskog, dečijeg, kulturnog, sportskog i zabavnog programa. U isto vreme redovne informativne emisije biće presvučene u svečano ruho sa temama prilagođenim praznicima i godišnjim presecima koje svi pravimo u ovo doba godine. RTS svoj program 31. decembra počinje prazničnim Jutarnjim programom, kasnije sledi i Beogradska hronika koja nas vodi kroz sve gradove u Srbiji u pripremama za najdužu noć i dovodi pred Dom narodne Skupštine u Beogradu gde se organizovano čeka Nova godina. Lica kojima verujete i ovog puta će sa vama deliti vreme tokom predstojećih praznika. 

Atraktivan filmski program, četvrtu godinu za redom je najgledaniji filmski program u Srbiji, a tokom praznika redakcija je pripremila od Diznijevih do akcionih hitova među kojima izdvajamo holivudske blokbastere, domaće filmove, klasike kao što su Plaćenici (S.Stalone, B.Vilis, A.Švarceneger, Miki Rurki...), poslednji film o Džemsu Bondu Zrno utehe sa Danijelom Kregom, tinejžerski hit Sumrak, Taksi 4, probrani klasici Odri Hepbern....Filmski program prati najrazličitiji muzički pravci i muzička imena domaće scene, tako da će se na nekom od tri kanala RTS naći muzika za svačiji ukus.

U novogodišnjoj emisiji Bunt predstaviće se najbolji rok bendovi, kao i koncerti poput Parnog valjka u Beogradskoj areni, a u najdužoj noći gledaoci će imati priliku da čuju i pesme Miroslava Ilića, Svetlane Ražnatović, Dragane Mirković, Šabana Šaulića, Seke Aleksić, Harisa Džinovića, Marinka Rokvića, Ane Bekute, Saše Matića, Cakane, Gordane Lazarević, Ljube Aličić i drugih koji će na RTS svojom muzikom pozdraviti građane Srbije tokom novogodišnje noći.

Igrače velikog novogodišnjeg Binga očekuju brojne atraktivne nagrade, a najsrećniji među njima će osvojiti stan i automobil marke golf. Specijalna izdanja najpopularnijih emisija: Šarenice preko magazina Oko, emisije Sasvim prirodno, Slagalica,  pa sve do Balkanske ulice koja će biti emitovana 3. i 7. januara i u kojoj ćemo se zabavljati sa Tanjom Bošković, Mišom Janketićem, Danicom Maksimović, Ljubišom Samardžićem, Biserom Veletanlić, Aleksandrom Šapićem, Slobodom Mićalovićić, Dejanom Lutkićem, Ljubomirom Bandovićem i Željkom Samardžićem.

Gosti božićne emisije Balkanskom ulicom su zvezde RTS-a: Mira Adanja Polak, Maja Japundža, Nataša Miljković, Olivera Kovačević, Slobodan Šarenac, Rada Đurić, Dušica Spasić, Gorica Nešović, Dragan Ilić, Branko Stanković, Marija Veljković i Danijela Pantić, a Žika Nikolić se uključuje u emisiju iz svog rodnog sela Jasikovica. U obe emisije goste će zabavljati popularni bend Denis i Obule.

RTS pruža gledaocima najopširniji presek protekle 2010. godine uz obilje eminentnih ličnosti domaće javne scene  i najavu buduće, verujemo berićetnije 2011. Po ukusu redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS emitovaće se epizode popularnih serija Miris kiše na Balkanu, Selo gori a baba se češlja i Moj rođak sa sela, mini seriju Guča, reprizu Pop Ćire i Pop Spire, ciklusa dramskih minijatura Smešne i druge priče.

Emisije Metropolis i Beokult daju listu najznačajnijih kulturnih događaja protekle godine i predstavljaju mlade umetnike koji su obeležili 2010. godinu. U novogodišnjem izdanju emisije Hit liber videće se dodela nagade Hit liber, a u okviru naučno-obrazovnih emisija videćemo različite žanrove kao što su emisije: Kalendar kroz vekove, Dobro je...Dobro je znati, Stara planina, Somborski salaši, Novogodišnji ekoglobal, a u kratkoj formi gledaoci će videti i najinteresantnije trenutke sa nedavno održanog Festivala nauke. Praznična emisija autora Mile Jovanović Nikolić predstavlja svojevrstan istorijat Deda Mraza....U Trezoru u kome se prikazuju značajne emisije iz bogate arhive RTS-a, u prazničnom periodu moći će, između ostalog, i da se vidi kako je izgledao novogodišnji Dnevnik 1967.godine, zatim kako izgleda sladak život na srpski način, emisije o narodnim običajima itd.

Tradicionalni Bečki koncert na prvom programu prvog dana Nove godine i odmah potom drugi  u nizu od četiri prenosa iz Turneje Četiri skakaonice (takmičenje u Garmiš- Partenkirhenu) su samo deo bogatog pripremljenog sportskog programa. Pored pregleda domaće i međunarodne sportske scene 2010. i  specijalne emisije posvećene Dejvis kupu, RTS je otkupio prava i na prenose skijaških skokova iz Oberstorfa ( 29. decembra), već pomenuta skakaonica 1. januara, sledi Insbruk 3. januara i Bišeshofen 6. januara.

Specijalizovani kanal javnog medijskog servisa - digitalni kanal kulture RTS Digital u novogodišnjoj noći  svojim gledaocima nudi vrhunske koncerte iz Šenbrunske šume, novu produkciju Toske, tradicionalni novogodišnji koncert iz Beča, ali i neodoljivu seriju Muzičari - kulinari. Veliki filmski hit Opasne veze u francusko-britanskoj produkciji sa Katrin Danev, Nastasjom Kinski i Rupertom Everetom u glavnim ulogama biće prikazan u dva celovečernja nastavka (1. i 2. januara). Za najmlađe, hitove iz pozorišnih predstava pevaće glumci Boška Buhe.

makonda-tracker