Sandra Perović o Filmskom festivalu u Veneciji

U nedelju 19. septembra, petnaest minuta posle ponoći, na Prvom programu RTS-a pogledajte specijalnu emisiju autorke Sandre Perović posvećenu ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji
0
1 / 3 Foto: Promo

Dogodio se 67. Venecijanski festival u okolnostima drugačijim od uobičajenih. Ako je po prestižu imao poziciju odmah iza Kana, utisak je da je bio značajno pogođen krizom.

Festivalski crveni tepih bio je nasred gradilišta. Lido je i dalje u građevinskim barikadama, festivalu je smanjen budžet, holivudski hitovi zbog štednje premestili su se u konkurentski Toronto koji je Mostri oteo niz naslova.

Kao poslednji udarac starom glamuru dogodilo se i zatvaranje legendarnog hotela De Ban, kome je besmrtnost udahnuo slavni Viskonti i gde su najčešće odsedali slavni gosti Mostre.

Ove godine bilo ih je znatno manje. Čak je i festivalski ljubimac Džordž Kluni ovoga puta izostao. Ipak, bilo je i onih koji su zablistali, poput Roberta Rodrigeza i Džesike Albe koji u specijalnoj emisiji Sandre Perović posvećenoj Mostri ekskluzivno govore o novom hit filmu Mačeta, kao i legendarni Džon Vu dobitnik Zlatnog lava za životno delo.

Pred kamerom Radio-televizije Srbije nove filmove, koji su svetske premijere imali na venecijanskom Lidu,  predstavljaju i Džon Turturo, Mišel Vilijams, Mišel Jo, Pol Đamati, kultni japanski reditelj Takashi Mike, Džulijan Šnabel, Fransoa Ozon, Danis Tanović i Miki Manojlović.

makonda-tracker