Serija Mansarda na RTS-u

U ponedeljak 6. septembra u devet sati ujutro pogledajte prvu epizodu serije Mansarda na Prvom programu RTS-a
0
1 / 3

Marko (Dejan Lutkić) i Vera (Vera Jovanović), brat i sestra nakon njegovog povratka iz Pariza stanuju neko vreme zajedno na njenoj mansardi, negde na Dorćolu.

Ona je oštećenog sluha od rođenja i završila je grafički dizajn. Predaje u školi Stefan Dečanski, dok je on nesvršeni student slikarstva, koji je u Parizu završio kurs pantomime. Oboje imaju oko dvadeset i pet godina i ponašaju se kao normalni mladi ljudi željni posla, afirmacije i ljubavi.

U njihovoj zgradi žive Gvozden (Petar Kralj), Kruna (Ceca Bojković), Mina (Mina Lazarević) i Nenad, čiji se međusobni odnosi, kao i odnosi sa Markom i Verom, dramaturški razvijaju u kontekstu radnje i osnovne priče koja dominira serijom.

Zaplet nastaje kada opštinske vlasti u sprezi sa interesima privatnog kapitala, odluče da se na mestu malog parka, koji se nalazi uz njihovu zgradu (ali i u sredini celog tog dorćolskog kvarta) izgradi garaža na tri sprata i benzinska pumpa! To ujedinjuje sve stanare Verine zgrade, kao i stanare okolnih zgrada, u zajedničku bitku za odbranu njihovog parkića od opštinske agresije, u bitku za odbranu sopstvenog životnog i ekološkog integriteta!

Ova serija je titlovana i moći će da je gledaju i osobe oštećenog sluha. Iz načina komunikacije tokom emisija jasna je poruka serije: da ovaj svet pripada podjednako svima, kako onima koji mogu da čuju, tako i onima koji to ne mogu.

U prvoj epizodi, pod nazivom Premijera, videćemo delove premijernog izvođenja komada Briljantin i kakav udeo u predstavi ima deo društva sa Mansarde. Čućemo kakve emocije po završetku rada na filmu, a pre premijere, ima Emir Kusturica.

 

makonda-tracker