Veče posvećeno Miodragu Radetu Jašareviću

0
U subotu 7. avgusta na Drugom program RTS-a od 18 časova pogledajte koncert posvećen pravom tumaču narodne muzike Miodragu Radetu Jašareviću, koji je održan 2. juna u Kolarčevoj zadužbini

Veliki umetnik narodne muzike, dugogodišnjii šef Narodnog orkestra Radio Beograda, violinista Miodrag Rade Jašarević rođen je 1916. godine u Kruševcu. Počeo je da svira violinu u petoj godini, da bi svoju dečačku strast kasnije pretvorio u životni poziv. Dolaskom u Beograd, njegov talenat je zapažen. Upisao je muzičku školu, a zatim i Muziču akademiju. Kada je Radio Beograd 1947. godine raspisao audiciju, primljen je u Zabavni orkestar, da bi naredne godine prešao u Veliki narodni orkestar na čijem čelu je bio Vlastimir Pavlović – Carevac. Nakon što je Carevčeva violina zauvek zaćutala 1963. godine, Rade Jašaerevć stao je na čelo Narodnog orkestra Radio Beograda.

Nešto više o ovom vrsnom umetniku, kroz sećanja kazivali su gosti ovog koncerta; Predrag Cune Gojković, Branko Belobrk, Božidar Boki Milošević, Merima Njegomir i Branimir Bane Đokić – šef Narodnog ansambla RTS-a. Uz ovaj ansambl na koncertu su nastupili i Darko Lazić, Marija i Marina Gobović, Jordan Nikolić, Snežana Đerdan, Slobodanka Stoiljković, Raša Pavlović, Biljana Sečivanović, Ljuba Lukić, Čeda Marković, Vera Nešić, Usnija Redžepova i Marinko i Nikola Rokvić.

makonda-tracker