Bitef teatar: Premijera predstave Mnogo nas je

U četvrtak 8. aprila u Bitef teatru biće održana premijera predstave Mnogo nas je u 20 časova
0
1 / 2 Foto: Promo

Osnovna ideja predstave Mnogo nas je bazira se na specifičnim tumačenjima samoće i usamljenosti kao i na uzročno-posledičnom efektu ovih pojava u kontekstu komunikcije u savremenom društvu.

U realnom vremenu/prostoru pozorišta susreću se, sudaraju i međusobno izneveravaju uzajamne fantazije publike i izvođača. Mesto tog neizvesnog susreta jedini je scenski predeo unutar koga se odvija radnja. Neko iskoračuje u javni prostor specijalno pripremljen za izlaganje tuđem oku. Neko drugi posmatra, u tišini. Trebalo bi da su to dvoje zajedno, da je moment u vremenu koje dele, jedan i nedeljiv. Umesto toga nesporazum se vecć desio i pre nego što se bilo šta zaista dogodilo. Za izloženog, oko koje ga gleda ne pripada onome ko gleda. Za posmatrača telo onoga koji se izlaže nije više u njegovom posedu.

Polazna ideja ovog projekta jeste kreacija i realizacija savremene plesne predstave u izvođenju mladih ljudi koji su kao autori bliski teatru i savremenoj umetnosti, ali nisu izvođači – glumci ili pesači. Postavljanje egzaktnosti plesa kao medija sa jedne strane i nestilizovanog kolokvijalnog pokreta sa druge strane, ima za cilj istraživanje tipa pokreta koji ne pleni svojom virtuoznošću i nedostiznošću, kao i problematiziranje plesa kao demokratske discipline, otvorene i dostupne svakome.

Za koncept i koreografiju zadužena je Dalija Aćin a za dramaturgiju Igor Dobričić. U izvođenju predstave učestvuju art aktivistkinja Zoe Gudović, pozorišni reditelj Bojan Đorđev, pozorišni reditelj Miloš Lolić, dramaturg Milan Marković i dramska spisateljica Maja Pelević.

Repriza predstave je 9. aprila od 20 časova.

makonda-tracker