dečja sreća

Radost za najmlađe: U Subotici otvoren 23. Međunarodni festival pozorišta za decu

0
Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.
foto: Promo
foto: Promo

Zoran Hristić, naš proslavljeni kompozitor, sinoć je na sceni Dečjeg pozorišta svečano otvorio dvadeset treći Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

Pored takmičarskog programa posetioce očekuje puno raznovrsnih pratećih sadržaja: filmski program posvećen Petru Laloviću (1932–2015), rođenom Subotičaninu, zatim segment „Trgovi i ulice“ u okviru kojeg će nastupiti čak 15 trupa, izložba “Festivalski plakat 2016.” (radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Zdravka Mićanovića), Izložba kostima, lutaka i skica Milene Jeftić Ničeve, lutkarska radionica za decu, plesna radionica “Klasični indijski ples” koju vodi Manasi Pandja Ragunandan (Bangalor, Indija).

 

 

foto: Promo

Ona će održati predavanja o pokretu, otmenosti i tehnici sa fokusom na klasične indijske stilove plesa: Baratanatijam i Odisi. Radionica će takođe predstaviti i stavove, položaje, držanje, gestove rukama, kao i specifičnosti pokreta glave, vrata, očiju i torza.

 

 

foto: Promo

U okviru pratećeg programa biće izvedene i tri predstave: “Dobro drvo”, (r: Branislav Trifković; Školski centar sa domom učenika "Dositej Obradović" Subotica), “Mali princ” (r: Predrag Braca Todorović, Hercegnovsko pozorište, Crna Gora) i nesvakidašnja predstava iz Letonije “Spriditis” u kojoj igra čak 36-oro dece starosti od 9 do 18 godina (r: Laura Paegle, Teatar Ziluks, Riga, specijalni gosti Festivala), a biće održano i nekoliko promocija knjiga.

Svi programi 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici besplatni su za sve posetioce.

 

Njemu je neposredno pre toga selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio prestižnu Nagradu za životno delo „Mali princ“. Dirnut dugotrajnim aplauzom Zoran Hristić je izjavio: „Vreme u kome živimo više je grubo nego plemenito, ali udahnimo plemenitost stupajući na podijum Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici! Festivala koji neguje tradiciju i dirljivo se priseća umetnika koji su njoj doprineli, i u znak zahvalnosti promoviše „male prinčeve“ - poručio je sa pozornice Hristić i dodao: „Taj mališa plemenitog roda vraća me u vreme kada sam prgršt nota slao deci direktno u srce i dušu“.

 

Veliki umetnik, autor kompozicija u antologijskim predstavama za decu „Smrt Omera i Merime“, „Hobit“, „Mitovi Balkana“, „Simpatija i antipatija“, „Kuckava bajka“, dodao je i da nagrade žive jedan dan, dok je delo ono što ostaje iza svakog čoveka.

 

„Da li sam u tome uspeo, da li sam „Mali princ“ koji muzikom miluje decu, da li sam stvarno ostvario taj plemeniti gest? Umetnik je sumnjičav i nagrada nije u stanju da ga razume – istako je Hristić. „Nagrađeni je srećan samo ako „mali prinčevi“ načulje uši slušajući njegovu muziku i kada skaču od sreće. Ja sada skakućem - pozdravlja vas čika Zoka nota!“, rekao je na kraju lauret priznanja „Mali princ“.

 

foto: Promo

Domaćin Festivala, direktor i selektor Slobodan Marković podsetio je na sve ono što je proteklih skoro četvrt veka urađeno da bio Festival postao ono što je danas – jedna od najprestižnijih evropskih i svetskih smotri teatra za decu.

„Imam razloga da budem zadovoljan i imam razloga da budem delimično nezadovoljan, ali neću da govorim o nezadovoljstvu. Moto našeg rada od osnivanja je do danas je bio da smo radili sa ravnim sebi, ali češće sa boljima od sebe i to ne samo u Srbiji već sa svim saradnicima u celom svetu. Imao sam sreću i privilegiju što sam radio i sarađivao sa dva barda teatrologije, koji su više od jedne decenije radili i izgrađivali ovaj naš festival. Jedan od njih je Jovan Ćirilov, koji je više od jedne decenije bio na čelu Saveta, a drugi je veliki akademik Henrik Jurkovski.

 

Obojica nažalost više nisu sa nama – podsetio je Marković. „Oni su ugradili svoja osećanja, svoje znanje, svoje temelje i teatrološku misao da bi danas mi zaista u Subotici stvorili „lutkarski Bitef“, kako ga je pokojni Ćirilov nazvao“.

Marković je podsetio i da se na sceni Dečjeg pozorišta, gde je upriličeno otvaranje Festivala, osnovanog pre 82 godine, pre skoro četvrt veka rodila ideja o Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.

„Ništa se ne dešava slučajno, trebalo je mnogo znanja, želje, emocija, moći, htenja, neprospavanih noći da danas u Subotici imamo ovo što imamo, a to je Festival dostojan svog umetničkog rasta i poštovanja u celom svetu“ – istakao je Marković, zahvalivši se brojnim pozorištima koja su došla iz dalekih zemalja da bi svoju teatrološku misao razmenjivali u Subotici.

 

 

U ime Pokrajinske vlade otvaranju Festivala prisustvovao je Zoran Lazin, podsekretar Sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

„Srećan sam što sam u Subotici, i to ne samo zato što u ovom gradu na severu Srbije žive moja braća, nego zato što ovaj grad ima jedan čudestan Festival, koji se već odavno našao na evropskoj i svetskoj mapi festivala. U ime

Pokrajinske vlade i njenog premijera Igora Mirovića i Pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama prof. Miroslava Štatkića želim da i ovaj 23. festival uspe kao i prethodni“, rekao Zoran Lazin.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najvažnijih kulturnih događaja ne samo u Subotici nego i u Srbiji i zbog toga će uvek moći da računa na podršku lokalne samouprave – obećao je gradonačelnik Bogdan Laban na otvaranju festivala.

 

foto: Promo

„Naš grad će do petka 30. septembra 23. put biti domaćin festivala koji je, zahvaljujući pre svega jasnoj viziji, razvoju i okupljanju najboljih oko sebe iz zemlje i sveta, stekao međunarodni ugled, doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske misije stvaralaštva u ovoj oblasti i uticao na kretanje i na razvoj savremenog svetskog pozorišta u celini – istakao je Laban. „Subotica će narednih dana ponovo biti prestonica svetskog lutkarstva i pozorišta za decu. Verujem da će festival, koji će uvek moći da računa na podršku lokalne samouprave, i ovaj put kao i tokom 22 minule godine poslati pozitivnu poruku iz našeg grada odavno prepoznatljivog po gostoprimstvu, toleranciji, negovanju različitosti i druželjubivosti“, rekao je gradonačelnik Subotice.

 

Tokom ceremonije otvaranja nastupio je Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice (pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stambolić), fenomenalni kamerni ansambl ArtLink iz Beograda sastavljen od mladih talenata, Manasi Pandja Ragunandan sa tačkom tradicionalnog indijskog plesa, kao i nezaobilazni klovn Arsa s Marsa.

 

U narednih 5 dana, do 30. septembra, publika će u okviru takmičarskog programa u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu „Deže Kostolanji“ imati priliku da pogleda 16 predstava; biće izvedena fascinantna lutkarska opera “Princeza Tirando” pozorišta Arijel iz grada Tirgu Mureša u Rumuniji, zatim lutkarska predstava “Amakajaku, avantura u Amazonu” iz daleke Kolumbije (Pozorišna fondacija “Majka zemlja” iz Palmire), kanadska “Neutabanim stazama” trupe “Šašave senke“ (Ombres Folles), koja koristi elemente pozorišta senki uz divne lutke i puno magične muzike. Očekuje nas i odlična lutkarska predstava “Srebrno kopito”, pozorišta “Žirafa na preklapanje” iz Sankt Peterburga, bazirana na staroj ruskoj bajci, kao i fenomenalna predstava “Patka, smrt i lala” Ljubljanskog pozorišta lutaka.

 

Veoma smo srećni što smo u prilici da na Festivalu prikažemo i tri domaće predstave: divnu “Rečnu sirenu” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, zatim odličnu predstavu sa elementima baleta “Ko je najmoćniji na svetu?” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kao i zanimljiv “Par cipela” Dečjeg pozorišta Subotica.

 

foto: Promo

Pored gore navedenih biće izvedene i „Mala sirena“ (Bosna i Hercegovina), „Bajka o ribaru i ribici“ (Crna Gora), „Deveta ovčica“ (Hrvatska), „Guska, smrt i lala“ (Poljska), „Let kroz priče“ (Rumunija), „Badnje veče“ (Rusija), “Mali lutkar” (Zapadna Java, Indonezija) i „Zlatokosa“ (Slovenija).

 

Kao što smo ranije pomenuli, kao posledica značajnog smanjenja budžeta, sve pozorišne trupe koje učestvuju u ovogodišnjem takmičarskom programu Festivala same snose troškove puta i smeštaja!

 

Više detalja o predstavama sa satnicom izvođenja možete pronaći na sajtu Festivala - http://lutfestsubotica.net/program/takmicarski-program

Festival će dodeliti Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

 

O svemu će odlučivati dr. Andrijana Teodoresku (Rumunija), teatrolog iz Krajove, prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Darija Ivanova, kulturolog i rediteljka iz Ukrajine.

 

foto: Promo

Pored takmičarskog programa posetioce očekuje puno raznovrsnih pratećih sadržaja: filmski program posvećen Petru Laloviću (1932–2015), rođenom Subotičaninu, zatim segment „Trgovi i ulice“ u okviru kojeg će nastupiti čak 15 trupa, izložba “Festivalski plakat 2016.” (radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Zdravka Mićanovića), Izložba kostima, lutaka i skica Milene Jeftić Ničeve, lutkarska radionica za decu, plesna radionica “Klasični indijski ples” koju vodi Manasi Pandja Ragunandan (Bangalor, Indija). Ona će održati predavanja o pokretu, otmenosti i tehnici sa fokusom na klasične indijske stilove plesa: Baratanatijam i Odisi. Radionica će takođe predstaviti i stavove, položaje, držanje, gestove rukama, kao i specifičnosti pokreta glave, vrata, očiju i torza.

 

 

U okviru pratećeg programa biće izvedene i tri predstave: “Dobro drvo”, (r: Branislav Trifković; Školski centar sa domom učenika "Dositej Obradović" Subotica), “Mali princ” (r: Predrag Braca Todorović, Hercegnovsko pozorište, Crna Gora) i nesvakidašnja predstava iz Letonije “Spriditis” u kojoj igra čak 36-oro dece starosti od 9 do 18 godina (r: Laura Paegle, Teatar Ziluks, Riga, specijalni gosti Festivala), a biće održano i nekoliko promocija knjiga.

Svi programi 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici besplatni su za sve posetioce.

 

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

 

makonda-tracker