Bahanatkinje sa Balkana

U Narodnom pozorištu u Beogradu u pripremi su Euripidove Bahanatkinje koje režira gost iz Stokholma, Stafan Valdemar Holm.
0
1 / 6 Foto: Luka Šarac

Stafan Valdemar Holm, jedan od vodećih evropskih reditelja, doskorašnji dugogodišnji direktor prestižnog Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten iz Stokholma, poznat je beogradskoj javnosti, a pogotovo publici Narodnog pozorišta, koja je u proteklih nekoliko godina imala prilike da u izvođenju švedskog nacionalnog teatra vidi Strindbergovu Igru vatrom i Šekspirovog Magbeta i Hamleta u njegovoj režiji. Holmov tekst Ptiče ili Pravda za Zigfrida već godinu dana igra se na Sceni Raša Plaović, a 19. februara premijerno će biti izvedene Bahanatkinje, klasičan Euripidov komad koji je njegov prvi rediteljski rad na beogradskim scenama.

U predstavi igraju Nenad Stojimenović, Marko Nikolić, Tanasije Uzunović, Igor Đorđević, Slobodan Beštić, Radmila Živković, Stela Ćetković, Nela Mihajlović, Jelena Helc i Daniela Kuzmanović.

Holm ističe da tekst komada dolazi sa Balkana i da ga je zato mnogo lakše postaviti na našoj sceni nego u Švedskoj.

- Bergman je dva puta režirao ovaj komad, ali oba pokušaja nisu bila naročito dobra, zbog glumaca koji jednostavno nisu mogli da se poistovete s tim. Glumice su odlazile u teretanu da bi izgledale što bolje, a upravo to nije potrebno. Umesto da poverujete kako će otići na planinu i odlepiti, izgledali su kao da će sesti u Volvo i odvesti se u svoj IKEA stan… Ja sam veoma zadovoljan izborom koji sam napravio, svi glumci divno rade!

makonda-tracker