Pedeseto izvođenje baleta Kraljica Margo

0
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u utorak drugog februara, po pedeseti put biće izveden balet Kraljica Margo na muziku Gorana Bregovića, a u koreografiji Krunislava Simića.
foto: promo
foto: promo

Povodom jubilarnog izvođenja čuvenog baleta Kraljica Margo, koji će po pedeseti put biti igran u Narodnom pozorištu, u Foajeu druge galerije biće otvorena izložba Kraljica Margo, autora Srđana Mihića.

Muziku za ovaj balet komponovao je Goran Begović, koreografiju je radio Krunislav Simić, a dirigent je Vesna Šouc. Solisti su Mila Dragičević, Konstantin Kostjukov,  Milan Rus, Jovan Veselinović, Jovica Begojev, Aleksandar Ilić, Dušan  Mihailović, Denis Kasatkin, Milica Bezmarević, Tamara Ivanović, Bojana Žegarac, Miloš Kecman.

Svetska praizvedba baleta Kraljica Margo bila je prvog decembra 2005. Prema poznatom romanu Aleksandra Dime, u koreografiji Krunislava Simića, veliki publicitet ovoj predstavi donela je i nova muzika Gorana Bregovića, koji je 1994. godine komponovao muziku i za istoimeni film. Naslovnom ulogom u ovoj predstavi, prvakinja baleta Duška Dragičević je obeležila 20 godina umetničkog rada. Kao tumači istaknutih uloga na premijeri su nastupili i Konstantin Kostjukov, Konstantin Tešea, Milica Bezmarević, Svetozar Adamović, Milan Rus, Jovan Veselinović, Dejan Kolarov, Aleksandar Ilić, Nikica Krluč, Bojana Žegarac i Tamara Ivanović. Orkestrom Narodnog pozorišta je dirigovala Vesna Šouc.

Predstava ubrzo postaje hit, dobija atribut neviđenog baletskog spektakla, a na Dan pozorišta 2006. godine proglašena je najboljom u sezoni.

Prvo izvođenje Kraljice Margo van matične scene bilo je na festivalu Iberoamerikano u Bogoti, marta 2008. Iste godine balet je prikazan sa podjednakim uspehom u Solunu. Predstava je 2009. igrana na nekoliko festivala u više gradova Meksika i Španije. Svakim nastupom u inostranstvu, na velikim baletskim scenama, zasijala je puna lepota ovog spektakla. U inostranstvu je odigrana ukupno 15 puta.

Od 2007. u naslovnoj ulozi nastupa Mila Dragičević, a uz skoro istu solističku podelu kao na premijeri, u ovoj ulozi su nastupile i Ana Pavlović i Aleksandra Bibić.

makonda-tracker