Anđeli u Americi u BDP-u

0
Na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta drugog oktobra biće premijerno izvedena predstava Anđeli u Americi u režiji Gorčina Stojanovića
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Predstava se radi po komadu Tonija Kušnera Anđeli u Americi: Gej fantazija na nacionalne teme za koji je autor dobio Pulicerovu nagradu za najbolju dramu, četiri Toni priznanja, ali i nagradu Kruga britanskih kritičara.

Pisac bez trunke samilosti secira društvo savremene Amerike i postavlja dijagnozu bolesti koje ga nagrizaju kroz pojedinačne, intimne priče usamljenih ljudi u potrazi za samoodređenjem. Nedostatak roditeljske brižnosti, ugroženost gej populacije, rasizam, antisemitizam, romantična ljubav kao filmska-virtuelna kategorija, otuđenost, samo su neke od tema koje Kušner dotiče u ovoj apokaliptičnoj viziji sveta u kome živimo. Komad je napisan iz dva dela: Na pragu milenijuma  i Perestrojka, a televizijska kuća HBO je 2003. godine snimila mini seriju na osnovu oba dela koja je osvojila nagrade Zlatni globus i Emi. Glavne uloge igrali su Al Paćino, Meril Strip, Ema Tompson i Džastin Kirk.  

Reditelj i scenograf predstave u BDP-u je Gorčin Stojanović, a likove tumače: Boris Komnenić, Pavle Pekić, Jelena Ćuruvija, Danijela Štajnfeld, Vladimir Aleksić, Miki Damjanović, Cvijeta Mesić, Milan Čučilović i Dejan Matić Mata.

 

 

makonda-tracker