priča o čoveku

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH KOMADA U ISTORIJI SVETSKE DRAMATURGIJE: Predstava "Car Edip" pred beogradskom publikom

0

U sredu 05. maja premijerno će biti izvedena predstava "Car Edip" Sofokla, u Dorćolskom narodnom pozorištu na sceni Kosmodrom. Reprize su 07, 08, i 28. maja.

foto: promo
foto: promo

Predstavićemo jedan od najznačajnih komada u istoriji svetske dramaturgije. Radnja je smeštena u današnjicu, u njujorško podzemlje. Edip je na čelu familije koja je na čelu građevinske mafije. Gazi svoj put, bežeći od zadate mu sudbine sve bliže joj prilazi. Na početku ubija svoga oca, reši nerešivu zagonetku koju mu postavlja Sfinga, on kaže: "Čovek".

 

U priči o čoveku, toj nesrećnoj sorti, on će oženiti svoju majku i s njom dobiće decu. U centru svetske prestonice vlada kuga, a narod će biti izlečen kada se uhvati i kazni ubica. U detektivskoj istrazi, Edip neće kao Hamlet pronaći krivicu u drugima, on će je pronaći u sebi samom. Na jedan način ovu priču koristio je Frojd, na drugi Pazolini, mi na svoj način. Uzbudljiva i žestoka predstava o tragičnoj sudbini sveta koja se ponavlja hiljadama godina u generacijama koje su bile, koje jesu i koje će biti.

 

Uloge: Stevan Šerbedžija, Ivona Momirović, Danilo Klinčar, Jovana Krstić, Željko Stefanović, Strahinja Padežanin, Džo Nikolas, Matija Ristić, Dragan Stefanović, Predrag Todorović i specijalni gost Boško Ćirković Škabo. Kostimograf Ljubica Stojanović. Reditelj Filip Gajić.

 

 

Predstava će premijerno biti izvedena 5. maja u Dorćolskom narodnom pozorištu na sceni Kosmodrom. Reprize su 07, 08, i 28. maja.

Rezervaciju karata možete izvršiti putem mejla scenakosmodrom@gmail.com.

 

 

makonda-tracker