Rade Šerbedžija u ulozi Per Ginta

0
Opera i teatar Madlenianum u aprilu je započela sa radom na projektu po muzici za dramu Per Gint Edvarda Griga, nastavak rada na predstavi planiran je tokom meseca novembra a premijera je planirana za 9. decembar
Foto: Marko Poplašen
Foto: Marko Poplašen

Verzija koja će biti izvedena, sa troje solista i naratorom nije nikada izvođena na našim prostorima. Pomiriće dva zahteva: spektakularnost i visoki umetnički domet.

Premijera i repriza biće izvođene sa orkestrom na sceni koji, pored sviračke  ima i određene glumačke zadatke tokom predstave, nalazeći se u nekoj vrsti šah polja sa crnobelim odelima. Bariton će pevati iza scene i neće biti prisutan na sceni. Kao narator u ulozi Per Ginta, pojaviće se glumac Rade Šerbedžija. Glavna uloga se na taj način deli ili utrostručuje solo baritonom, naratorom i solistom, igračem. Na isti način će i dve glavne ženske uloge postojati u vokalnom i igračkom smislu.

Elementi bajke i u ovom delu i veoma popularnim muzičkim numerama, čiji izbor su do kraja izvršili dirigent i koreograf prilikom susreta u Beogradu, biće izraženi modernom igračkom poetikom i modernim baletom.

Priča će u bajku ali i savremenost doneti temu večne ljubavi i večno ljudskog problema spoznaje sebe, sveta oko sebe, sazrevanja, odrastanja i dozrevanja do mogućnosti da se voli, pati, čeka i dočeka voljeno biće.

Izvanredna i veoma popularna Grigova simfonijska muzika, pisana kao muzika za istoimenu dramu Henrika Ibzena biće izvedena uz živi orkrestar i dirigenta na sceni. Predstavu će izvoditi 53 muzičara u orkestru i minimum 23 igrača.

 

makonda-tracker