icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

"Poezija su ljudi"

POČINJE SEDMI FESTIVAL "DANI DANILA LAZOVIĆA": Vrhunska pozorišna ostvarenja od 22. do 25. oktobra u Priboju

Sedmi po redu festival „Dani Danila Lazovića“ ove godine održaće se od 22. do 25.oktobra u Priboju, gradu u kome je rođen ovaj veliki glumac i u koji se rado vraćao, a meštani su ga uvek dočekivali sa osmehom, ponosom i raširenih ruku.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Ovogodišnji slogan festivala glasi „Poezija su ljudi“.

 

Možda baš ovaj slogan više nego ijedan ranije oslikava suštinu poezije i misiju festivala. Danilo Lazović, bard srpskog glumišta, čije ime, delo i umetničku veličinu slavi festival, najbolji je primer da su ljudi poezija. Oni je stvaraju i govore, prenoseći magiju umetnosti.

 

Ovogodišnji festival, baš zbog toga, okrenut je ljudima, njihovim životima, problemima, radostima i svemu onome štoživot jeste. U tome je presudna ulogaumetnosti i poezije. Prepoznati, oplemeniti i opomenuti da je život dar, a umetnost njegov najbolji prijatelj.

 

Kao i prošlih godina, publika će biti u prilici da vidi vrhunska pozorišna ostvarenja, prisustvuje razgovorima sanajistaknutijim dramskim umetnicima, prati interesantne radionice i podržimnogo mladih studenata iz zemlje i regiona koji dolaze da se nadmeću u govorenju poezije .

 

Glumac Milorad Damjanović, koji radi i stvara u Beogradu kao prvak Beogradskog dramskog pozorišta , takođe je rodom iz Priboja a kao zahvalnost gradu iz koga je potekao i iz ljubavi prema poeziji već godinama stvara i čuva ovaj festival i, zajedno sa ljudima koji su prepoznali značaj ideje, „daje vetar u leđa“ mladim ljudima kako bi ih podržali na putu glume, recitovanja, ljubavi prema pozorištu i poeziji.

 

Žiri takmičarskog dela festivala “Dani Danila Lazovića” predstavljanaj kreativnije stvaraoce naše kulture. Ove godine žiri. kao i predhodne, čini pet članova i to:

 

-prof.dr Radovan Knežević, predsednik stručnog žirija i profesor na Fakutetu dramskih umetnosti u Beogradu

-Danica Maksimović, članica stručnog žirija , glumica

-Jelena Stajkovac glumica

-Oliver Njego, član stručnog žirija, operski pevač

-Dušan Kovačević, član stručnog žirija , glumac

 

Prvog dana festivala, Beogradsko dramsko pozorište gostuje sa vrlo uspešnom i višestruko nagrađenom predstavom „Trpele“ sa temom nasilja nad ženama, u režiji Bobana Skerlića. U predstavi nesrećne sudbine žena koje su trpele nasilje tumače između ostalih Danica Ristovski, Milena Pavlović, Ivana Nikolić, Milica Zarić i dr.

 

Takmičarsko veče je predviđeno za četvrti dan festivala i podrazumevatakmičenje studenata glume iz zemlje i regiona u govorenju poezije. Ove godine prijavljen je rekordan broj učesnika.

 

Gost glumac biće Danica Maksimović, a muzički gost i Oliver Njego.

 

Za ovo veče predviđeno je predstavljanje pobednika “Internet konkursa u govorenju poezije”.