Vlastimir Đuza Stojiljković u predstavi Otac na službenom putu

0
U Pozorištu Atelje 212 priprema se premijera kultnog dela Otac na službenom putu, po tekstu Abdulaha Sidrana ,jednog od najznačajnijih autora eks-jugoslavenske pozorišne i filmske umetnosti.

Predstavu režira gost iz Zagreba, Oliver Frljić, svakako najintrigantniji reditelj sa EX-YU prostora, čije su provokativne predstave uvek gađale pravo u glavu i izazivale veliko interesovanje u regionu. Predstava nije rađena kao pokušaj pozorišne adaptacije filma, jer pozorište ima svoj jezik i u ovoj predstavi je to jasno od prvog minuta.

Radnja komada događa se posle rezolucije Informbiroa i oslikava svu kompleksnost tog političkog trenutka. Ova priča o jednoj sarajevskoj porodici u ranim pedesetim godinama, u vreme sukoba Tita i Staljina, postavljena je kao sećanje dečaka Dina, koga igra Vlastimir Đuza Stojiljković, čiji otac u inforbiroovskim previranjima završava u zatvoru. Celo razdoblje je prikazano iz vizure čoveka koji nam iz današnjeg vremena govori o tim događajima.

Dino ulazi u svoju priču i razočarenje i iskustvo svojih zrelih godina zamenjuje nevinošću i naivnošću koje je imao u vreme kad se radnja komada događa. Jedna očeva neoprezna i usputna izjava pred ljubavnicom, udružena sa njenom ljubomorom i osvetoljubivošću, potpuno će promeniti njihove živote.

Predstava kroz intimnu priču preispituje nesrećno vreme i istorijske događaje koji se prelamaju preko sudbina običnih, nedužnih ljudi. Vreme u kome je samo jedna pogrešna reč izrečena na pogrešnom mestu, pred pogrešnim ljudima mogla da potpuno uništi dotadašnji život. Otac na službenom putu pokazuje određeni istorijski i politički trenutak čije će nasleđe u velikoj meri odrediti način raspada bivše Jugoslavije.

U ovoj predstavi uživo se izvode songovi koje je napisao reditelj Oliver Frljić, a za koje je muziku komponovala Irena Popović.

Premijera je u nedelju 27. marta, a u predstavi igraju: Vlastimir Đuza Stojiljković, Hana Selimović, Branislav Trifunović, Feđa Stojanović, Ivan Jevtović, Aleksandra Janković, Nikola Jovanović, Tanja Petrović, Aljoša Vučković, Danica Maksimović, Miodrag Krstović, Erol Kadić…

 

makonda-tracker