uskoro

Akrobatski i plesni spektakl: Turneja Kineskog umetničkog ansambla provincije Henan u Srbiji 21. oktobra

0

Opera i teatar Madlenianum nastavlja odličnu saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Beogradu i ovog puta Srbiju će posetiti ansambl iz centralne provincije Kine - Henan. Sam naziv Henan znači „južno od Žute reke”.

Umetnički asambl kineske provincije Henan će svakoga oduševiti
Umetnički asambl kineske provincije Henan će svakoga oduševitifoto: Promo

 

 

Sa stanovništvom od 100 miliona stanovnika, Henan je najnaseljenija provincija Kine, a često se naziva i „centralnom ravnicom” ili „središtem”. Henan se tradicionalno smatra kolevkom kineske civilizacije.

 

Džongjue je glavni grad provincije Henan. Ansambl čine umetnici dve profesionalne trupe, jedna je "Umetnički ansambl pesama i igara provincije Henan", a drugi je "Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa".

 

Turneja je u organizaciji "Društva prijatelja opere Madlenianum", a pored Beograda ansambl gostuje i u Zaječaru 22.10, gde zatvaraju 27. Dane „Zorana Radmilovića“, u Negotinu 23.10. i u Smederevu 25.10.

 

'Umetnički ansambl pesama i igara provincije Henan
"Umetnički ansambl pesama i igara provincije Henan"foto: promo

"Umetnički ansambl pesama i igara" je najznačajniji državni ansambl Henan provincije. Njegove produkcije osvajale su nagrade na državnom nivou, a grupa je gostovala u mnogim zemljama. Sada prvi put gostuje u Srbiji.

 

Ansambl će izvesti tradicionalne plesove iz svih oblasti Kine, a publika će imati priliku da čuje i obredne pesme na originalnim kineskim instrumentima.

 

"Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa" osnovana je 1998.

Od dana svog osnivanja, trupa je oko 30.000 puta demonstrirala šaolinski kung fu u različitim mestima i zemljama.

 

'Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa
"Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa"foto: Promo

Veliki broj javnih ličnosti gledao je predstave trupe, a među njima su i Vladimir Putin i Angela Merkel.

 

Šaolinski hram, osnovan 495. godine, nije rodno mesto samo kineskog kung fua, već i mesto odakle potiče jedan od pravaca Budizma, Zen pravac.

 

Kombinacija kung fua i Zen meditacije stvorila je legendu o Šaolinu.

Ljubitelji borilačkih veština upoznaće se sa šaolinskim kolektivnim, akrobatskim, ratničkim i imitacionim (žaba, zmija) boksom, zatim moći će da vide 18 vrsti šaolinskog tradicionalnog oružja.

Ovih 18 vrsti oružja su raznovrsno naoružanje koje se koristi u borilačkoj veštini vušu, a među prikazanim vrstama oružja su: sečivo, koplje, mač, šipka, sekira, viljuška, bič i drugi.

Biće prilike ćuti stare kineske pesme uz pratnju tradicionalnih instrumenata
Biće prilike ćuti stare kineske pesme uz pratnju tradicionalnih instrumenatafoto: Promo

Deo programa je i čuvena Tai či veština, čije je provincija Henan rodno mesto. Ona se sastoji od kineske filozofije Jing Jang, ideologije o zdravlju i Tai či boksa.

 

Wang Quanzhen (Vang Kuanžen) je poznata glumica Yu Opere i uživa veliku reputaciju u Republici Kini. Njen čist glas i živopisna izvođenja daju operi nezaboravan šarm.

 

Cene karata su 500 i 700 dinara.

 

 

makonda-tracker