preporučujemo

Šta se događa kada čovek poludi od izneverenih nada: Predstava "Kralj Lir" u pozorištu 17. oktobra

0

Šekspirov "Kralj Lir" izazov je za sve pozorišne umetnike, a problemi i pitanja koja tekst postavlja su večni.

Kralj Lir
Kralj Lirfoto: Promo

Predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba "Kralj Lir", delo Vilijama Šekspira u režiji Januša Kice gostovaće na Sceni "Ljuba Tadić" 17. oktobra.


Šekspirov "Kralj Lir" izazov je za sve pozorišne umetnike, a problemi i pitanja koja tekst postavlja su večni.

Šta se događa kada čovek odustane jer je izgubio ne vlast, već sve iluzije? Kada umre slomljenog srca pošto shvata da su njegeve greške odvele
nevine u smrt?

Lir traga za onim unutra, za slomom i ludilom čoveka koji je ovde u prvom
planu, više kao čovek nego kao kralj. Borba za vlast koje se svojevoljno odrekao tek je okvir za ličnu tragediju, starost, ludilo, slom. To je Lir zagledan u samog sebe.

Kralj Lir
Kralj Lirfoto: Promo

Ulogu Kralja Lira tumači Miki Manojlović a pored njega u predstavi igraju: Ana Begić, Iva Mihalić, Jadranka Đokić, Milan Pleština, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Goran Grgić, Krešimir Mikić, Ivan Glowatzky, Silvio Vovk, Luka Dragić, Alen Šalinović, Damir Markovina, Ivan Jončić, Ivan Colarić i Ugo Korani.


Poljski reditelj Januš Kica je završio teatrologiju na Univerzitetu u Krakovu. Godine 1981, po završetku studija, odlazi u zapadnu Nemačku. U Kelnu upisuje studije teatrologije i Istorije umetnosti.

Godine 1990. prvi put režira u ZeKaeM-u u Zagrebu i tada počinje njegova kontinuirana saradnja sa pozorištima u glavnom gradu Hrvatske.

Pored Nemačke i Hrvatske, režirao je u Austriji (Beč) i u Sloveniji (Celje, Maribor, Nova Gorica, Piran) a najviše u SNG-u u Ljubljani. Dobitnik je brojnih priznanja.

Ulaznice za predstavu "Kralj Lir" već su u prodaji.

makonda-tracker