igra i gluma

Ponedeljak je idealan dan za početak festivala: IUI Transition dance kompanija u predstavi "Mara - Sad" u Velenju

0

U okviru letnjeg Festivala Velenje 29. jula s početkom u 20.30 časova u
"Domu kulture Velenje" biće izvedena predstava "Mara Sad" u koreografiji
Nikole Pavlovića pod mentorstvom Doc. Aleksandra Nikolića, a u izvođenju
IUI Transition Dance kompanije Instituta za umetničku igru.

mara - sad
mara - sadfoto: promo

Ovaj komad Petera Vajsa, kako ga predstavlja glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom Markiza de Sad predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zatim zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su "Mara – Sad" u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine. Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje.

 

Predstavu izvode Anđelija Jovanović, Andrijana Cvetičanin, Jelena Radulović, Petar Božović, Marija Tomić, Nikola Pavlović, narator Teodora Sujić i pijanistkinja Ana Spremić.

 

Mara - Sad
Mara - Sadfoto: promo

Gostovanje igrača IUI Transition Dance Company Instituta za umetničku igru podržano je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. IUI Transition dance kompanija, osnovana 2017. godinde pruža priliku Master studija u oblasti plesnog performansa. Studenti Instituta za umetničku igru u radu sa domaćim i inostranim koreografima imaju priliku da iskuse život u plesnoj kompaniji i da pored studiranja u oblasti savremene igre i performansa, eksperimentišu i pokažu široj publici svoja dostignuća na domaćim scenama i stranim festivalima, šireći duh plesne umetnosti. Kompanija je internacionalna, i uz predavače iz inostranstva, rad je na engleskom jeziku. Budući student – igrači potpisuju ugovore na dve godine. Trupa se svake godine dopunjuje novim članovima, a najbolji igrači ostaju u dužem angažmanu.

 

 

makonda-tracker