pogledajte

Pozorišna predstava "Tit Andronik" OTVARA ovogodišnji PETI ŠEKSPIR FESTIVAL

0

Večeras se u 20h u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu otvara program petog Šekspir festivala sa predstavom "Tit Andronik" u režiji Igora Vuka Torbice i izvođenju ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstava 'Tit Andronik
Predstava "Tit Andronik"foto: promo

"Tit Andronik" je prva od deset tragedija Šekspira, napisana 1593. odmah nakon njegove istorijske tetralogije (Henrija VI i Ričard III), i ujedno jedan od Šekspirovih najkontroverznije tretiranih komada.

 

Jednako dobro prihvaćen od strane publike i kritike, "Tit Andronik" Igora Vuka Torbice, premijerno izvedena u martu ove godine, jedno je od ostvarenja koja su obeležila proteklu sezonu u regionu.

 

Po rečima osnivača i direktora festivala Nikite Milivojevića, ove godine nas na Šekspir festivalu očekuju iznenađujuće forme, koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnjicu, u moderno doba.

 

U predstavi "Molim, nastavite" (Hamlet), Dreams Come True produkcije iz Švajcarske, Francuske i Šapanije koja se igra u petak, 29. juna u Vili Stanković u Čortanovcima, suđenje Hamletu za ubistvo Poloniusa, vodiće pravi advokati i sudije.

 

Konačnu presudu o njegovoj nevinosti doneće publika.

 

Predstava 'Tit Andronik
Predstava "Tit Andronik"foto: promo

U mjuziklu Q-gents braće Q-Brothers, redovnih izvođača na njujorškom Brodveju, u subotu, 30. juna u Vili Stanković u Čortanovcima, glavni akteri prerušeni u žene i u savršenom ritmu nam pričaju priču o "Dva viteza iz Verone".

 

U nedelju, 1. jula glavni program festivala se zatvara predstavom "Mletački trgovac", u režiji Michael Guntera i u izvođenju Šekspir kompanije iz Berlina, koja sa kosim muzičkim podlogama, crno-belom optikom i rudimentarnim tretmanom ljubavne priče podseća na berlinsko pozorište dvadesetih godina.

 

Ovo je samo deo bogatog programa petog Šekspir festivala koji će se, uz podršku AP Vojvodine, Opštine Inđija, Ministarstva kulture i informisanja, UNIQA osiguranja i MTS-a održati od 28. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu “Duško Radović” i Akademiji umetnosti Novi Sad.

 

Predstava 'Tit Andronik
Predstava "Tit Andronik"foto: PROMO

Ove godine Šekspir Festival je bogatiji za jedan program više: Šekspir za Veliku decu, gde će se na sceni Malog pozorišta Duško Radović odigrati tri predstave: "Bura", Nikite MIlivojevića, "Romeo i Julija" iz Velike Britanije (The HandleBards, režija: Nel Crouch) i "San letnje noći" iz Grčke (Thesis Theatre Company, režija Michalis Sionas).

 

 

makonda-tracker