Ne propustite!

Premijere predstava za kraj jubilarne dvadesete sezone: "Slučajevi" i "Prisutnost"

0

U svojoj jubilarnoj sezoni Opera i teatar Madlenianum su izveli šest premijera, a za kraj sezone predstavljaju eksperimentalne i studijske programe. Pozorište Madlenianum je uvek promovisalo mlade umetnike i izvođače i išlo u korak sa savremenim pozorištem, prateći ritam publike.

foto: promo
foto: promo

U ovoj sezoni Opera i teatar Madlenianum su premijerno izveli tri dramske, dve operske i jednu baletsku predstavu.


Prvi put su napravili koprodukciju sa Narodnim pozorištem u operi "Don Đovani" i baletu "Hazarski rečnik – lovci na snove".

 

Sa NBO premijerno su izveli operu "Orfej" koja je višestruko nagrađena za najbolje koncertno izvođenje u 2017. godini.

 

Predstave Madlenianuma je pratilo preko 23.000 gledalaca, a ostali gostujući programi u njihovoj kući su prelazi cifru od 50.000 posetilaca u ovoj sezoni.

 

Premijera plesno-dramskog teatra, predstava po motivima Danila Harmsa "Slučajevi", u režiji i dramaturgiji Tadije Miletića očekuje se 21. juna sa početkom u 19.30 časova.

 

Predstava 'Slučajevi
Predstava "Slučajevi"foto: promo

Predstava je podeljena na dve strane, na levu i desnu.

 

Sa jedne strane je plesna predstava, a sa druge dramska.

 

Da bi se u potpunosti shvatile obe, treba pratiti radnju i jedne i druge.

 

Na kraju ćete uvideti da ove dve predstave, u stvari, žive samo
kao jedna celina i da je svako drugačije sagledavanje pogrešno.

 

Predstava kombinuje niz pozorišnih motiva.

 

Pre svega, glumačku igru duo drame u kojoj se nalazi okosnica radnje.

 

Zatim, koreodramski ples koji prenosi dopunu, razjašnjenje i unapređenje
dramskog teksta koji čujemo, a istovremeno i unosi sopstvenu zasebnu tematiku koja je ravnopravna dramskom delu.

 

Potom je tu i muzičko-operski aspekt koji celokupnu sliku dopunjava i unapređuje kao i dodatna audio-vizuelna scenska rešenja koji sve aspekte objedinjuju u jednu veliku sliku, scenu i priču.

 

foto: promo

Celokupno idejno rešenje predstave proizilazi iz života i dela Danila Harma, čiji su "Slučajevi" bili posebna i trajna inspiracija za nastanak ovakvog modernog koncepta predstave.

 

Višemesečni rad muzičko-dramskog studija biće predstavljen javnosti u vidu predstave "Prisutnost", čija je premijera zakazana za 30. juni sa početkom u 19.30 časova na Velikoj sceni Madlenianuma.

 

Od početka 2018. godine u Operi i teatru Madlenianum odvija se jedan jedinstven kreativni proces u kojem su uključeni mladi glumci i pevači, koji su sami izabrali uloge, komentarisali ih sa kolegama, stvarajući jedinstvenu predstavu, zajedničko scensko delo koje je odraz njihovih ideja i njihovih talenata.

 

Pozorišta Madlenianum
Pozorišta Madlenianumfoto: PROMO

Ansambl od osamnaest glumaca i deset pevača podržan je radom sa stručnim saradnicima Anom Radivojević Zdravković i Tadijom Miletićem, a takođe i nadahnut nizom predavanja koja su im održale njihove starije kolege.

 

Teme koje obrađuje projekat vezane su za mladu generaciju, a to su ljubav, odlazak iz domovine, potraga za identitetom.


Predstava "Prisutnost" nastala je na neobičan način, jer su se učesnici sami odlučili koje će likove tumačiti na sceni, pristupivši izboru krajnje slobodno, pa je ova pozorišna priča vrlo neobična i krajnje originalna usled kombinatorike koja je razbuktala maštu mladih umetnika.

 

 

Mladi umetnici
Mladi umetnicifoto: promo

U operskom delu predstave muzika je komponovana od strane samih
pevača i to je poseban kuriozitet projekta.

 

Delo obiluje grupnim scenama, zahtevnim scenskim pokretom i koreografijama koje su takođe kreacija samih učesnika.

 

Mladi umetnici su dokazali da je potencijal njihovog stvaralaštva ogroman, da su svestrani i da na najbolji i najprofesionalniji način koriste veštine i znanje koje su stekli svojim obrazovanjem.


Sezonu će završiti kao domaćini AKUD-a Branko Krsmanović gde će odigrati koncert "Igre i pesme sa Balkana" - Koloristički Balkan na Velikoj sceni 1. jula sa početkom u 19.30 časova.

 

Sa ovim programom Ansambl narodnih igara i pesama nastupio je nedavno na turneji po Kini, gde je svojom pesmom i igrom oduševio publiku u gradovima Peking, Yiwu i Jinhua.

 

Opera i teatar Madlenianum su dobili i ove godine poziv festivala Umetnički susreti u Pekingu, koji se održava osamnaesti put, sa neobičnim zahtevom da se dovede folklorni ansambl.

 

Ovog puta uz podršku Društva prijatelja opere Madlenianum u Kinu su otišli sa  saradnicima - Ansamblom narodnih igara i pesama Krsmanac.

 

Svu lepotu igre sa ovih prostora i umeće kada je horska umetnost u pitanju Krsmanac će predstaviti na koncertu na kome će nastupiti svi njihovi ansambli, od Dečjeg folklornog ansambla, do hora Obilić.


Madlenianum nije slučajno izabrao ovaj ansambl.

 

Više od jednog veka studenti beogradskih fakulteta okupljaju se kako bi svoje talente i umetničke afinitete iskazali kroz pesmu, igru, sviranje i glumu u ansamblima koji čine Akademsko kulturno-umetničko društvo Branko Krsmanović.

 

Akademski hor Obilić, osnovan je 1884. godine, Akademsko pozorište 1922. godine, a ansambl narodnih igara i pesama i ansambl narodne muzike 1945. godine.

 

Ansambl Krsmanac
Ansambl Krsmanac foto: promo

Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva širom sveta oslanjajući se na izuzetan doprinos umetnika ranijih generacija koji su
svojim umetničkim kvalitetima, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke
kriterijume.

 

Pored aktivnosti na domaćim scenama, svi ansambli su ostvarili izuzetne
uspehe nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpozanatijim
koncertnim dvoranama širom sveta.


Ansambl narodnih igara i pesama je osnovan 1945. godine kao jedna od
aktivnosti kulturno umetničkog društva studenata Beogradskog Univerziteta.

 

Učešćem na svetskim festivalima i osvajanjem medalja ansambl je sticao afirmaciju.

 

Nastupi u najuglednijim salama (Palata Šajo, Boljšoj teatar, Beljas Artes, Pariska i Rimska opera, Karnegi hol…) samo su potvrdili visoki ugled koji ansambl uživa.

 

Nastup ansambla
Nastup ansamblafoto: promo

Ovo je prva velika turneja u Kini posle dvadeset godina.


Društvo prijatelja opere Madlenianum osnovano je 1997. godine, a bilo je pokretač osnivanja Kamerne opere Madlenianum, sadašnje Opere i
teatra.

 

Društvo kao svoju osnovnu delatnost vidi razvoj operskog i muzičkog
stvaralaštva, kroz prizmu mladih kojima treba dati šansu da pokažu svoje umeće na sceni.

 

Nastup Ansambla
Nastup Ansamblafoto: promo

Poznat je rad Društva kroz "Klub mladih" koji je zaživeo odmah po ulasku u renoviranu zgradu Opere i teatra Madlenianum.

 

 

makonda-tracker