preporuka

Za ljubitelje baleta: Pretprodaja ulaznica za 16. Beogradski festival igre

0

Od ponedeljka, 11. juna počinje pretprodaja ulaznica za dve predstave koje će se u okviru 16. Beogradskog festivala igre izvoditi u operi Madlenianum. Pretprodajna cena ulaznica za ukupno 100 najbržih ljubitelja umetničke igre važiće do 30. septembra, 2018. godine, i iznosiće 1.200 i 1.500 rsd.

Erik Gotije
Erik Gotijefoto: promo

U ranim četrdesetim godinama, baletski super star Erik Gotije je odlučio da pruži aktivan odgovor na svoj izmenjeni profesionalni život, i potraži nove umetničke horizonte. Njegov poslednji nastup kao igrača stao je u okvire posebno kreiranog komada “Poklon” koji je za njega pripredio dobrar prijatelj, a priznati izraelski koreograf Icik Galili.

 

Naslov koji su izabrali je namerno dvosmislen. Na engleskom reč "gift" znači poklon ili talenat. Na nemačkom znači otrov. Nova produkcija se kreće između ova dva ekstrema, jer autor smatra da nas život uči kroz blagoslov i prokletstvo. Poklon je način da se Erik Gotje zahvali svojoj umetnosti, životu i ljubavi. I kada se ovaj omiljeni baletski igrač, prvak Baleta u Štutgartu poslednji put pokloni, to će svakako biti vrlo emotivan trenutak. Ipak, publika može biti sigurna da lepi Kanađanin neće okrenuti leđa sceni.

 

BalletX iz Pensilvanije
BalletX iz Pensilvanijefoto: Promo

Američka trupa BalletX iz Pensilvanije, poslednjih godina predstavlja pravi fenomen na svetskim pozorišnim i festivalskim scenama.

 

Trupa će u Beogradu izvesti dela Kajetana Sota, Metjua Ninena i Jorme Ela. BalletX je kompanija savremene igre koja ujedinjuje istaknute koreografe sa izuzetnom grupom baletskih igrača svetske klase koji otkrivaju nove elemente vrhunskog atleticizma, emocija i gracioznosti. Osnovana 2005. godine, trupa ispituje granice klasičnog baleta podstičući formalno eksperimentisanje uz očuvanje stroge tehnike.

 

16. Beogradski festival igre održava se od 22. marta do 11. aprila, 2019, u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu.

 

 

makonda-tracker