ne propustite

Rusi u Narodnom pozorištu igraju Nušića

0

Teatar „Fjodor Volkov“ iz Rusije, 4. juna gostuje sa Nušićevom „Ožalošćenom porodicom“ u režiji Milana Neškovića.

foto: Promo
foto: Promo

Rusko državno akademsko dramsko pozorište „Fjodor Volkov“ u Jaroslavu, gostovaće 4. juna na Velikoj sceni sa komedijom Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“ u postavci talentovanog srpskog reditelja mlađe generacije Milana Neškovića.


"Ima li nekoga ko ne sanja o ogromnom nasledstvu, koje će u trenutku rešiti sve probleme? Ožalošćena porodica se takmiči u svojoj žalosti dok tuguje za nedavno preminulim rođakom. Svako od njih se trudi da dokaže kako je pokojnog voleo više od ostalih, kako je baš njemu bio najdraži i najbliži. Naravno da znaju da je pokojni iza sebe ostavio znatno nasledstvo. Više od toga, dok čekaju da se sazna poslednja volja preminulog, porodica već deli fantomsko bogatstvo. Likovi ovog komada nisu zli, niti su dobri, nisu grabljivi, niti nevini. Samo su obični ljudi koji su se našli u osetljivoj situaciji. Srpski dramaturg Branislav Nušić koji je bio pod velikim utiskom Nikolaja Gogolja i Ivana Turgenjeva svoj komad Ožalošćena porodica je napisao sredinom tridesetih godina prošlog veka. To delo još uvek nije izgubilo relevantnost", napisao je Nešković u programu predstave koja je premijerno izvedena 15. decembra prošle godine.


Komad je adaptirala Maja Todorović, scenograf je Vesna Popović, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Irina Ljahovskaja, a dizajner svetla Dimitrij Zimenko Mitrić.


U predstavi je korišćena muzika Emira Kusturice & The No Smoking Orchestra kao i originalna muzika Irene Popović.


Uloge tumače Nikolaj Zuborenko, Tatjana Maljkova, Andrej Zubkov, Irina Sidorova, Nikolaj Kudimov, Ana Tkačeva, Natalija Asankina, Semjon Ivanov, Maksim Podzin, Sergej Karpov, Viktorija Mirošnikova, Nikolaj Lavrov i Aljona Tertova.


Rusko državno akademsko dramsko pozorište Fjodor Volkov u Jaroslavu je prvo rusko profesionalno pozorište osnovano 1750. godine. Pozorište je nazvano po svom osnivaču Fjodoru Volkovu, sinu trgovca, reditelju, glumcu, scenografu i biznismenu koji je izveo svoj teatar na profesionalni nivo i bio pozvan u Petrograd da razvija pozorišni zanat.

 

 

makonda-tracker