uskoro

Premijera prvog mjuzikla u Narodnom pozorištu: Bajkovita utopija Bolivuda

0

Mjuzikl "Bolivud" po tekstu i u režiji Maje Pelević biće premijerno izveden 25. maja na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

foto: Vicencio Zaknić
foto: Vicencio Zaknić

Direktor Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač istakao je da je "Bolivud" logičan završetak sezone započete predstavom "Carstvo nebesko" i da je reč o "socijalističko-federativnom mjuziklu". On je rekao i da je tekst bio blago cenzurisan u subotičkom pozorištu gde je trebalo da bude postavljen i izrazio zadovoljstvo što je na kraju Narodno pozorište dobilo taj odličan komad autorke već uspešne predstave "Moje nagrade".

 

foto: Vicencio Zaknić

Hubač je ocenio da je "Bolivud" hit komedija koja se tiče ovog vremena i pozorišnog esnafa o "bolnim istinama iz poslednjih 30 godina koje proživljavamo kao dajdžest varijantu kako je tranzicija uništila pozorište i kako smo mi tome doprineli". U srži priče je dolazak velikog bolivudskog producenta u mali grad na granici sa namerom da kupi fabriku, otvori studio i zaposli stanovništvo.

Kroz bajkovitu utopiju o dolasku Bolivuda u naše krajeve pokušali smo da ispričamo priču o svima nama i na šta smo sve spremni kada nam se nudi bolja budućnost. Dolazak Bolivuda tako postaje povod za priču o krahu industrije, ksenofobiji, divljoj privatizaciji, lažnim svetovima , a sve to kroz pesmu i igru pod sloganom "leba ako nemaju, dajte im kolače"", objašnjava Pelević.

foto: Vicencio Zaknić

Ona je naglasila da se ta priča može odnositi na bilo koji grad i na srpski narod generalno.

Ne bavimo se dnevnom politikom, već kritikom sistema, ljudi unutar tog sistema i nas samih. Želeli smo da usmerimo kritiku na nas, radnike u kulturi, koji svojim kompromisima doprinosimo celoj situaciji i krivi smo za sve što se dešava", rekla je Pelević.

Ona je podvukla da se namerno ne pominje ime grada ni imena likova.

Bavimo se marionetama koje ne mogu da doprinesu promeni sistema i uslova u kojima rade i žive, jer su i sami krivi i ne rade ništa da ga promene", dodala je Pelević.

foto: Vicencio Zaknić

Kompozitorka Anja Đorđević kaže da je teško napraviti dobru komediju i da im je Pelević svojim lucidnim tekstom to omogućila, dodavši da će se u predstavi čuti i himne, i marševi, muzika iz školskih priredbi, balade, biće i kabarea.

Pajtonovci bi se jako radovali ovoj predstavi", naglasila je Đorđević.

foto: Vicencio Zaknić

Koreograf je Igor Koruga, scenograf Igor Vasiljev, kostimograf Marina Vukasović Medenica. Igraju Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković. Učestvuju i muzičari Nevena Pejčić, Aleksandar Solunac i Danilo Tirnanić.

 

 

makonda-tracker