ne propustite

Švajcarski hor "Kolegijum Vokale Bern" 10.maja na sceni "Raša Plaović", ulaz besplatan

0

Centralni deo programa švajcarskog hora biće komad Selge Mence, najvažnijeg savremenog vokala i kompozitora kamerne muzike u Letoniji.

foto: Promo
foto: Promo

Hor će pratiti Galjina Kvasnevski Jakovljević na harfi, Iva Milošević na flauti, Jovan Stojanović na violi i Čedomir Marjanović na klaviru. Specijalni gost koncerta će biti Ekumenski moški zbor (Ekumenski muški hor) iz Beograda.

 

Koncert je organizovan pod pokroviteljstvom Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji. Izjava Mihaela Krajsa, dirigenta hora Kolegijum Vokale Bern:

Izuzetno se radujem nastupu sa horom Kolegijum Vokale iz Berna i lokalnim muzičkim umetnicima na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu. Znajući da je pevanje važan deo srpske i balkanske kulture sa velikim poštovanjem ćemo pristupiti našem izvođenju. Program uključuje komad poznate savremene letonske kompozitorke vokalne i kamerne muzike, gospođe Selga Mence, kao i devet švajcarskih narodnih pesama kojima ćemo beogradskoj publici pružiti priliku da doživi lepotu četiri različita jezička regiona Švajcarske: nemačkog, francuskog, italijanskog i retoromanskog".

O horu Kolegium Vokale Bern:

 

Hor je prvi put javno nastupao 1981.godine pod imenom Vokalkolegium Bern predvođen Mihael Jakardom. Narednih devet godina ansambl je promenio smer za šta je bio zaslužan bernski muzičar i kompozitor Kristijan Henking koji je kombinovao različite stilove i epohe. Od 2007. do 2010.goodine hor su vodili Roland Fitzlaf i Mitsanger Peter Stol. Od januara 2011. godine

hor nastupa pod imenom Kolegiujm Vokale Bern i sastoji se od oko 30 pevača koje predvodi pevač i dirigent Mihael Krajs. Već sedam godina Krajs uspešno održava jedinstveni glas svih pevača. Hor redovno izvodio muziku posebno napisanu za njega i održava koncerte sa drugim kamernim horovima.

 

O Ekumenskom muškom horu:

 

Ekumenski muški hor postoji više od 30 godina i okuplja osobe hrišćanske veroispovesti radi izučavanja, negovanja i izvođenja duhovne muzike i rada na unapređenju jedinstva hrišćana kroz kulturni dijalog i ekumensku duhovnost. Hor čine pripadnici različitih hrišćanskih konfesija i nacionalnosti, koji svojim tradicijama obogaćuju jedni druge, zajednički gradeći identitet ovog ansambla uz moto: "Jedinstvo u različitosti". Ekumenski muški hor izvodi bogat

repertoar duhovnih pesama na latinskom, crkvenoslovenskom, hrvatskom, slovenačkom, srpskom i drugim jezicima. Pod pokroviteljstvom beogradskog nadbiskupa i metropolita ovaj ansambl nastupa na bogosluženjima, organizuje koncerte i javne nastupe.

 

 

makonda-tracker