ne propustite

Slavi radost života, grešku, ljudsku nesavršenost: Premijera predestave "Pod mlečnom šumom" u teatru Le Studio

0

U petak (11.5.) subotu (12.5.) i nedelju (13.5.) od 20h na repertoaru pozorišta Le Studio imaćete priliku da premijerno pogledate predstavu "Pod mlečnom šumom", po tekstu Dilana Tomasa.

foto: promo
foto: promo

Drama "Pod mlečnom šumom" govori o 24 časa u životu jednog velškog gradića. Uz humor i poeziju, Dilan Tomas opisuje prozaičnu svakodnevicu njegovih stanovnika: nade i frustracije, želje i razočaranja, porodične tajne, alkoholizam i pohotnost. Ono što glavni lik, prečasni Eli Dženkins blagonaklono naziva: "ljudskom nevinošću".

foto: promo

Dilan Tomas je "Pod mlečnom šumom" zamislio kao radio dramu sa više od 70 likova i skoro isto toliko različitih mesta zbivanja, što predstavlja veliki izazov za postavljanje u pozorištu, pogotovo ukoliko se postavka oslanja na sredstva karakteristična za jedno nezavisno pozorište. Materijalna ograničenja u kombinaciji sa tehničkim ograničenjima radio drame, bili su inspiracija za Le Studio da se prevaziđu sopstvene granice i prikaže još više kreativnosti.

foto: promo

U postavci Le Studija svaki glumac tumači po više likova; vizuelno snažni, magični scenski prizori se brzo smenjuju, prepliću, praćeni opisom naratora i muzikom, uvlačeći nas u život stanovnika ovog ludog grada koji karakteriše čarobna životnost. Ova predstava slavi radost života, grešku, ljudsku nesavršenost. Smesta će vas uvući i učiniti da se potpuno odvojite od svakodnevnice, kojoj ova sloboda upravo nedostaje.

foto: promo

Predstava je inspirisana grotesknim i narodnim karnevalskim pozorištem, Rableom i Bokačom u domenu književnosti i Hijeronimus Bošom u slikarstvu. Reditelj Žan-Batist kaže da upravo to stvara jedinstveni estetski događaj: „

Kada me pitaju šta je prednost rada u nezavisnom pozorištu, često odgovaram: sloboda. Odnosno, sloboda duha, stvaralačka sloboda, sloboda smelosti! Baš tu slobodu smo nastojali da prikažemo postavkom predstave "Pod mlečnom šumom"".

makonda-tracker