ne propustite

Predstava "Sumnjivo lice" u režiji Vojislava Arsića 4. maja u SKCNS Fabrici

0

Komad "Sumnjivo lice" Branislava Nušića jedno je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih dela u opusu ovog komediografa, ali i u istoriji srpske dramaturgije.

foto: Jelena Janković
foto: Jelena Janković

Na brojnim pozorišnim scenama, u različitim rediteljskim postavkama, ovaj komad je igran više od hiljadu puta, a teoretičari i kritičari koji su o njemu pisali, slažu se u jednoj oceni: iako napisan u XIX veku, ovaj komad nikada nije prestao da bude aktuelan. Bez obzira na sve promene kroz koje je naše društvo prolazilo, neke stvari su ostajale iste. Državni aparat, troma i bespotrebna birokratija, kao i palanački mentalitet kome se Nušić u ovom delu ismeva – i dalje su neizlečive bolesti našeg društva.

 

foto: Jelena Janković


Upravo na toj konstataciji počiva i ova rediteljska postavka. Cilj ove predstave nije samo da konstatuje stanje stvari, već i da postavi pitanje: zbog čega su one nepromenjive? Ima li ovo društvo želju da se menja? I šta je to što nas navodi da beskonačno mnogo puta ponavljamo iste greške?

Tema Nušićevog komada jesu vlasti, politika i policija, nesposobni i neobrazovani, ali ambiciozni i željni moći, u pokušaju da uhvate "Sumnjivo lice" - dakle, lice koje dela protiv vlasti i koje se (iz nepoznatog razloga) našlo u njihovom okrugu.

Baveći se ovom temom, iz savremene perspektive, u predstavi ćemo pokušati da, kao glavnu ideju, dokažemo da su nepismenost i korupcija presudni u donošenju optužbe i presude.

 

4. maja u 20 časova

Ulaznice u pretprodaji u Gigstix prodajnoj mreži i Cd Šopu Mungo od 11.4. Cena ulaznice 500 dinara, a dve kupljene ulaznice na popustu iznose 700 dinara.

Igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović i Predrag Vasić

Izvedbeni tekst i dramaturgija: Milena Bogavac

Orginalna muzika: Irena Popović Dragović

Scenski pokret: Andreja Kulešević

Dizajn scene i kostima: Ana Zarubica

Producentkinja: Aneta Goranović
PR i protokol: Marina Ugrinić
Dizajn: Sanja Drakulić
Video: Ivan Stojiljković
Fotografija: Jelena Janković
Community manager: Miloš Krneta
Koproducenti: Anja Aranđelović, Oleg Misirača, Stefan Todorović, Vera Jovanović, Zorana Parezanović
Mikser House PR i protokol: Ivana Zarić
Organizator: Jovan Bulat
Asistentkinja produkcije: Bjanka Gabrić
Priprema za štampu: Marko Zuber
Dizajn svetla: Arijan Igić
Asistent muzike: Ivan Mirković
Ton: Filip Verkić

Produkcija:
Centar E8 / Mikser House / Festival Nušićijada

 

 

 

makonda-tracker