Jubilej

Poslanica Ohada Naharina za Svetski dan igre

0

Ove godine Međunarodni pozorišni festival slavi sedamdeset godina postojanja. U cilju proslave tog značajnog jubileja pet priznatih autora poslalo je svoje poslanice svakom od pet kontinenata koji se nalaze pod okriljom ove organizacije. 

foto: Promo
foto: Promo

U cilju proslave sedamdesetogodišnjice Međunarodnog pozorišnog instituta, ali i isticanja multikulturalnog i internacionalnog jezika kakav je jezik umetničke igre, Komitet Svetske alijanse za igru pri Međunarodnom pozorišnom institutu u okviru UNESCO-a, izabrao je čak 5 autora poslanice za Svetski dan igre 2018. godine. Svaki od ovih autora predstavlja po jedan od pet kontinenata pod okriljem ove svetske organizacije.

 

foto: promo

Poruku ispred evropskog ogranka Svetske alijanske umetničke igre (WDA ITI UNESCO) za 2018. godinu, a na predlog Jozefa Fontana, predsednika i Aje Jung, potpredsednice organka organizacije sa sedištem u Rimu, šalje čuveni izraelski koreograf Ohad Naharin, i ona glasi:

 

Igra je o nastojanju da budete u pokretu! O osluškivanju domašaja senzacija i prepuštanja tom osluškivanju da postane gorivo naših osećanja, forme i sadržaja.

Da, mi zauvek moramo zapamtiti odakle dolazimo. Kada me pitaju o čemu se radi u mojim delima, ja prvo odgovaram da je reč o njima samima. O tome kako se svi elemenati susreću da bi kreirali narativ. Govor igre sazdan je od zvuka, posebnosti, korišćenja eksplozivne moći. Istraživanja pokreta, organizacije i strukture. Smejanje nama samima, brzina, preterivanje i umanjivanje, veza između zadovoljstva i napora, i zbir svih ludila, strasti i mašte samih igrača, do čistog oblika.

U svom najboljem trenutku, igra je uvek uzvišena, čak i onda kada je daleko od savršene. Mi se moramo odupreti konzervativnom i konvencionalnom shvatanju koje je ukorenjeno u mnogim oblicima igračkog obrazovanja i vežbanja, i prepustiti poziciju starih ideja, nekim novim i boljim mislima. I nikada ne smemo zaboraviti da pomalo zaigramo, svakoga dana. I uvek se moramo setiti da pomalo zaigramo, svakoga dana... i nikada ispred ogledala."

 

 

makonda-tracker