ne propustite

NUŠIĆEVI DANI –Manifestacija koja piše istoriju

0

Koja glumačka imena su obeležila 35 godina Nušićevih dana?

foto: Promo
foto: Promo

Da li znate ko su sve dobitnici prestižnog priznanja „Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru“?

 

Sigurno su vam sva imena dobitnika dobro poznata, i pamtite ih iz kultnih filmskih i pozorišnih ostvarenja. Ovogodišnji Nušićevi dani po 35. put pišu istoriju srpskog pozorišta, a Smederevo je ponovo prestonica pozorišne umetnosti.


Ove godine prestižna Nušićeva nagrada za životno delo pripala je Aleksandru Berčeku, a prethodnih godina to su bili neki od najvećih velikana našeg glumišta. Prvu Nušićevu nagradu za životno delo dobio je 1990. godine dramski umetnik Mija Aleksić, a u godinama koje su usledile nakon toga to su bili Jelisaveta Seka Sablić, Ružica Sokić, Nikola Simić, Miodrag Petrović Čkalja, Petar Kralj, Milan Gutović, Radmila Savićević, Predrag Ejdus, Svetlana Ceca Bojković, Branimir Brstina, Milena Dravić i drugi.

 

foto: Promo


Manifestacija koja je osmišljena u čast velikana i srpskog komediografa, Branislava Nušića, od davne 1984. ugostila je najznačajnija imena pozorišnog stvaralaštva i drame kod nas. Dugom tradicijom i kvalitetnim repertoarom zadobila je srca gledalaca. Narodni poslanik, Gospođa ministarka, Urnebesna tragedija, Ožalošćena porodica, samo su neki od naslova koji prestavljaju simbole komedije i satire čije teme čini se da nikada ne zastarevaju.


U ponedeljak, 23. aprila biće otvoren festivalski program predstavom „Korešpodencija“ Zvezdara teatra, rađenom prema delu Borislava Pekića, u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i režiji Gorčina Stojanovića.

 

 

makonda-tracker