novo

„Migranti žele Batajnicu“ 22. aprila na sceni "Raša Plaović"

0

Adaptacija je urađena na osnovu dramskog komada "Hindus hoće u Bronks" poznatog holivudskog dramaturga i scenariste Izraela Horovica koji je, u njegovoj režiji, praizveden na Brodveju pre pola veka. Ovo je diplomska predstava studenta režije Marka Jovičića.

foto: Promo
foto: Promo


Iako su istorijske, socijalne i političke okolnosti originalnog i adaptiranog teksta u svakom pogledu različite, on je veoma aktuelan i u današnjem trenutku, a tema je univerzalna: Ko je i kakav je svako od nas kada se zavesa spusti i maske padnu?

 

 

foto: Promo


U savremenoj adaptaciji, tekst je u značajnoj meri prilagođen ovdašnjem podneblju i karakterima kobnog susreta u pustoj noći na železničkoj stanici.
Dramska podela je izvedena na tri glavna lika, a u tekst je uneto dosta duhovitih režijskih elemenata.


Realni kostimi, mračna scenografija i adaptirana muzika Novaka Aškovića su osnova za pozorišnu priču o ljudskim karakterima smeštenim u izolovano mesto u kojem sudbinski ne postoji ni tračak nade u dolazak moralnog ili fizičkog spasenja.


Susret i splet okolnosti koji ih povezuje te kobne noći su nešto što će definitivno odrediti njihove dalje životne puteve.

 

 

makonda-tracker