Premijera

Pepeljuga ponovo pred beogradskom publikom: 25. aprila premijera nove verzije popularne opere

0

Posle 20 godina, na scenu Narodnog pozorišta se vraća kultna opera ,,Pepeljuga" Đ.Rosinija. Beogradska publika, koja je obožavala prvu postavu pomenute opere imaće prilike da uživa u novoj postavi i novim kostimima 25. aprila kada je zakazana premijera u Narodnom pozorištu.

foto: Promo
foto: Promo



„Pepeljuga“ komična opera Đ.Rosinija koja je izazvala pravu medijsku senzaciju, 17. oktobra 1998. godine u okviru jubilarnog 30. BEMUS-a, biće nakon nepunih 20 godina kasnije premijerno obnovljena na Velikoj sceni(19.30 č) u sredu, 25. aprila u režiji Jagoša Markovića, a pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović.


Naslovnu rolu Pepeljuge(Angeline) u alternaciji tumačiće LJubica Vraneš/ Dragana Popović, a u ulozi princa Don Ramira koji traži svoju ljubav iz bajke biće Marko Živković/Stevan Karanac, njegovog sobara Dandinija tumačiće Vladimir Andrić koji je i jedini iz premijerne solističke podele iz 1998. godine u alternaciji sa Markom Pantelićem i Gavrilom Rabrenovićem. Nebojša Babić biće u ulozi Don Manjifika, a njegove ćerke Klorindu i Tizbe tumače Ivanka Raković Krstonošić/Nevena Matić/Jana Jovanović/Jovana Čurović (Klorinda), Tatjana Mitić/ Ivana Živadinović/Nataša Rašić (Tizba). Aldora učitelja princa tumačiće Sveto Kastratović/Strahinja Đokić.

 

Premijerno izvođenje ove opere, ostaće zapamćeno po „glamuroznim kostimima čuvenog kreatora visoke mode Renata Balestre, fantastičnoj režiji dramskog reditelja Jagoša Markovića, spektakularnoj scenografiji Miodraga Tabačkog i impresivnoj Jadranki Jovanović u naslovnoj ulozi, uz odličan hor, soliste i orkestar Opere pod upravom maestra Dejana Savića. U premijernoj podeli nastupili su i Dejan Maksimović (Don Ramiro), Miodrag Miša Jovanović (Don Manjifiko), Sanja Kerkez (Klorinda), Nataša Jović Trivić (Tizbe), Nenad Jakovljević (Aldoro).

Pepeljuga“ je imala 57 izvođenja, uvek se tražila karta više, a prve tri sezone posle premijere, važila je za najgledaniju predstavu Narodnog pozorišta. U sezoni 1998/99 progalšena je za najbolju predstavu Narodnog pozorišta. Tokom bombardovanja izvedena je četiri puta, od kojih je jedna predstava bila jubilarna – dvadeseta.


Poslednji put odigrana je 22.12.2005. godine.


Posetioci premijerne obnove „Pepeljuge“ imaće to zadovoljstvo da osim ove operske bajke, vide na sceni Narodnog pozorišta i najnoviju Balestrinu kolekciju. Već je napravljen dogovor da će ovaj veliki majstorkreirati kostime i za novu koreografsku postavku „Labudovog jezera“ Petra Iljiča Čajkovskog, čija se premijera očekuje tokom 2019. godine.

 

 

 

makonda-tracker