ne propustite

Muzičko-scenska predstava "Ljubav i smrt" ima prvu reprizu u Bitef Teatru

0

Autor predstave je poznata pijanistkinja Irina Dečermić, koja je premijerno izvedena u martu ove godine, imaće svoju prvu reprizu u ponedeljak, 23. aprila u 20h u Bitef Teatru.

 

foto: Promo
foto: Promo

Predstava se bavi temom ženske sudbine i ženskog principa u ljubavi i smrti.

 

Kroz ovaj poetski triptih, različito nijansiranih ženskih likova, provlači se zajednička nit, koja povezuje sva tri lika. Dualizam ženskih osobina:

snaga i istrajnost, sa jedne strane i nežnost i istančanost sa druge.

 

foto: Promo

Sva tri ženska lika izlaze iz konvencija na osoben način. Njihov iskorak je nužan, ali, uprkos tragici koju u sebi potencijalno nosi, on je sastavni deo tih ličnosti, koji ukazuje na bogatstvo i složenost ženske prirode.

 

Ovo je retka scenska forma, u kojoj je narator (glumica) ujedno i muzički interpretator, Kroz tri priče, triptih u formi scensko-muzičkog-likovnog izraza, tema se istražuje kroz tri različite žene iz evropske literature i iz različitih epoha u rasponu od tri veka.

 

Tema "ljubav i smrt" je razložena, kroz sam izraz – formu, u tri oblika naracije: reč, muzika, slika. Oni se međusobno dopunjuju, takođe, nezavisno stvaraju, svaki za sebe, specifičnu strukturu i autentični teatarski iskaz.

 

Tekst: G.A. Burger "Lenora"

Džon Kits "La belle Dame Sans Merci"

Marina Cvetajeva "Na crvenom konju"

 

Muzika: Franc List „Lenora“ - melodrama za klavir i naratora

Valentin Silvestrov - „ La Belle Dame Sans Merci“ pesma za klavir i glas

K.F. Abel - svita za violu de gambu ( aranžman za klavir- Irina Dečermić)

 

Irina Dečermić je u ovoj nesvakidašnjoj predstavi autor video rada, koji prati ove tri priče. Pored Irine, glumac Slobodan Beštić je jedan od glavnih aktera ovog video rada.. U usko likovnom smislu, video radovi su u graničnom području apstrakcije i figuracije, građeni pokretnom slikom svaki u specifičnom koloritu. Vezuje ih isti koncepcijski pristup vremenskog i sadržajnog usklađivanja u narativno-muzičku poetiku.

 

Upravo činjenica da je narator ujedno i muzički interpretator, dodatno dramatizuje i individualizuje alegorične sudbine tri junakinje koje postaju jedna, personifikovana žena.

 

Ova muzička i poetska matrica će se na našim prostorima izvoditi po prvi put.

 

 

Autorski tim:

Autorka projekta - Irina Dečermić

Video rad - Ana Mihailović

Glumica (narator) - Irina Dečermić

Svetlo i fotografija - Milan Tvrdišić

 

 

 

makonda-tracker